Connect with us

България

Адвокатът на Цветан Василев ще поиска по делото за КТБ да свидетелства Делян Пеевски

Публикувана

на

Делото за източването на КТБ продължава утре в Спецсъда с изслушване на обяснения от подсъдимите.То бе заведено срещу 18 обвиняеми за източване на банката като организирана престъпна група начело с пребиваващия в Сърбия Цветан Василев, и включва банкери, изпълнителни директори, счетоводители, касиери, одитори. Междувременно подсъдимите нараснаха на 23-ма.

Адвокатът на Цветан Василев – Константин Симеонов обясни пред медиите, че след като подсъдимите дадат обяснения предстои да бъдат уговорени дати за следващи заседания, когато ще бъдат разпитани и първите свидетели по делото.

„Каквото и да ви говорят, става дума за пари“, подчерта той и конкретизира: „Става дума за определени щения на определени хора, които са искали да вземат части от предприятия, контролирани от КТБ със съответни кредити“. Симеонов припомни, че защитата на Василев много пъти е искала да бъде призован като свидетел Делян Пеевски, но зам.-главния прокурор Иван Гешев „го наредил до американския и руския президенти Барак Обама и Владимир Путин“. Константин Симеонов категорично заяви, че отново ще поиска съдът да призове Делян Пеевски. „Ще видим какво ще каже съдът. На нас ни беше отказано в досъдебното производство, най вероятно и съдът ще откаже, може би защото трудно се призовава, както трудно се призовават Путин и Обама“, добави Симеонов.  Адвокатът допълни, че вчера се е чул с основния подсъдим по делото Цветан Василев, като неговата оценка за случващото се била, че това е „фарс“. Василев все още се намира в Сърбия в очакване съдът там да реши дали да бъде екстрадиран у нас. Защитникът коментира, че не се притеснява от процеса като отрече, че адвокатите на подсъдимите се опитват да бавят делото в очакване да се промени някакво обстоятелство – политическо или друго. За тази вероятност по-рано през деня предположи зам.-главният прокурор Иван Гешев в коментар за делото. Днес съдът реши да се спре четенето на обвинителния акт, което продължава от май 2018 г. след като депутатите промениха закона в този смисъл, а съдебният състав днес прие, че новата разпоредба може да се приложи и във вече започналия процес.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни