Connect with us

България

Адвокат на годината, почетен консул на Барбадос – Петър Илиев: номинация за правосъден министър

Публикувана

на

Той е възпитаник на Юридическия факултет на Софийския Университет, специализирал и в Бъкингамския университет.

Юристът Петър Илиев е кандидатът на „Има такъв народ“ за министър на правосъдието, който ще замени служебния ръководител на ведомството Янаки Стоилов, ако ИТН успее да реализира кабинет в 46-ото Народно събрание.

Кой е той?

Илиев е доктор по право и преподава „Конституционно право“, „Организация на правозащитните институции“ и „Правата на човека в юриспруденцията на българските съдилища“.

Завършил е Юридическия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски” с пълно отличие и е бил първенец на випуск 2003 г., за което е получил отличителния златен знак (златна значка) за пълно отличие от ректора на университета.

През 1997 г. е завършил Първа английска езикова гимназия в София, отново с пълно отличие и е бил първенец на випуска.

Докторската си степен получава в Софийския университет. Автор е на две книги и над 30 научни публикации (статии, студии и др.) по различни юридически въпроси. Автор е и на повече от 30 други публикации по юридически теми в периодичния печат и специализирани бизнес издания.

Специализирал е „Английско търговско право“ и „Право на Европейския съюз“ в Бъкингамски университет, Великобритания, където е завършил специализацията си с отличие. Специализирал е и „Американско търговско право“ в Ню Йорк, където също е завършил специализацията си с отличие. Има и специализации по „Правораздаване”, „Публична администрация“ и „Международно право и международни отношения”.

Д-р Петър Илиев e основател и управляващ съдружник на Адвокатско дружество „Илиев и Партньoри”, което е носител на наградата „Адвокатска кантора на годината“.

Бил е лектор и докладчик в над 30 научни конференции, председател и модератор на множество бизнес конференции, посветени на широк кръг от правни и икономически теми.

Освен това е бил член на научно-изследователски проекти и екипи. Участвал е в научните колективи на редица научно-изследователски проекти по различни правни въпроси.

Д-р Петър Илиев e бил председател на Управителния съвет на Националната асоциация на студентите юристи „ЕЛСА България“ – член на Европейската Асоциация на студентите юристи „ЕЛСА Интернешънъл“, която е най-голямата и най-престижната организация на студенти по право в света.

В качеството си на председател на Управителния съвет на „ЕЛСА България“ е бил председател, модератор, координатор, лектор и спикър на много международни конференции, форуми, събития, проекти и семинари в различни сфери на правото, както и организатор на посещение в София на представители на Съда на Европейския съюз и техните презентации и срещи с български студенти по право и млади юристи.

Илиев е основател и председател на няколко бизнес организации – Канадско-българската търговска камара, Българската икономическа камара и Карибско-българския бизнес клуб. Бил е зам.-председател на Британско-българската търговска камара. В рамките на тези организации е ръководил проекти по различни правни и икономически въпроси.

Почетен консул е на Барбадос. Той е член на Асоциацията на Почетните консули в България – пълноправен член на Световната федерация на консулите (FICAC), която е най-престижната, авторитетна и призната от ООН организация на консули и почетни консули от цял свят.

Основните му сфери на професионална дейност са: Търговско право; Вещно право; Строителен процес; Облигационно право; Граждански процес; Енергетика; Природни ресурси; Телекомуникации, медии и технологии; Медицинско и фармацевтично право; Капиталови пазари; Финансови институции; Банково право; Финансово право; Данъчно право; Конституционно право; Законодателен процес; Защита правата на човека; Административно право; Административен процес; Обществени поръчки; Конкурентно право; Право за защита на потребителя; Екологично право; Трудово и осигурително право; Право на интелектуална собственост.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement