Connect with us

България

9% ДДС и за фитнесите, предлагат „Патриотите“ и ГЕРБ

Публикувана

на

Oсвен обявени днес от премиера Бойко Борисов отстъпки в ДДС за туроператорите, виното и бирата данъкът ще падне от 20 на 9% и за доставката на услуги за използване на спортни съоръжения. В основната си част това са фитнесите, но вероятно в обхвата може да попаднат и тенис кортовете, спорните зали и други, тъй като текстът е записан доста общо – „доставка на услуга за използване на спортни съоръжения“. Това става ясно от предложенията, внесени от група депутати на Обединените патриоти и ГЕРБ, водена от Валери Симеонов.

В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че с намалената ставка ще се сдобият услугите на туроператорите, както и т.нар. „случайни превози“ в туризма – това са екскурзиите, организирани от туроператори и туристически агенции. Освен това ресторантьорите получават пореден подарък – 9% ДДС за виното и бирата.

Още същия ден Валери Симеонов е внесъл в парламента измененията в Закона за ДДС. От текстовете става ясно, че с намалена ставка се предлага да бъдат и „доставката на услуги за използване на спортни съоръжения“. Формулировката е доста обща, което включва не само фитнес залите, но и ползването на тенис кортове и други спортни зали.

Симеонов вече се опита при предишните промени в Закона за ДДС, когато бе намален данъка за ресторантьорите, книгите и бебешките храни, да прокара 9%-на ставка за фитнес залите, но това бе отхвърлено. Собственици и служители във фитнес зали дори излязоха на протести в искане на помощи като едни от най-засегнатите от ограниченията на извънредното положение.

Новата порция стоки и услуги с намалена ставка ДДС ще бъдат гледани в бюджетна комисия още в сряда по изпитания вече начин – подпъхнати в преходните и заключителните разпоредби на друг закон. В случая това е законът за местните данъци и такси, който трябва да бъде гледан на второ четене в комисия.

Поправките в закона за ДДС са предложени без никакви мотиви, нито разчети с колко биха паднали приходите в хазната. От текстовете става ясно, че 9%-ната ставка трябва да влезе в сила от 1 август и ще действа до края на 2021 г.

Междувременно експерти посочват, че не може да се намалява ДДС за вино и бира, защото това е недопустимо от евродирективата, която посочва за кои стоки може да се намалява данъка. „В приложението на европейската директива, където пише кои ставки може да бъдат намалени, се посочва, че това може да става за храни и напитки с изключение на алкохолни и това е принцип“, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Людмила Елкова, бивш заместник-министър на финансите.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement