Connect with us

Свят

60 г. от първия полет на човек в Космоса и знаменитото …“Поехали“

Публикувана

на

През 1961 година за първи път човек преодолява границата между Земята и Космоса.  Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт.

След като през 1957 г. постъпва в армията на СССР като военен летец, на 9 декември 1959 г. Гагарин подава молба да го включат в групата за кандидатите за космонавти. Месец по-късно старши лейтенант Гагарин е признат за годен за космически полети. Първият космонавт, видял Земята от Космоса преди точно 60 години става най-известният човек на планетата и кара хиляди хора да гледат към звездите и да мечтаят за още.

Това е успех на всички учени, които са отдали живота и кариерата си на изучаването на Вселената. Разбира се – ключов момент  и в космическата надпревара и солидна точка за Съветския съюз, който до стъпването на човешки крак на Луната от американските космонавти задава посоката.

Москва разсекрети документи от първия полет, които разкриват любопитни детайли.

Например бащата на руската ракетна програма Сергей Корольов се притеснявал дали Гагарин ще има достатъчно храна в капсулата.

„Имаш колбас, бонбони и мармалад за чая“, заявил Корольов чрез радиовръзка малко преди началото на полета. „Важното е, че има колбас, да върви с водката“, пошегувал се в отговор Гагарин.

Повечето от фактите са били записани на бордовия магнетофон, поставен в капсулата на „Восток-1“.

Друг източник на данни са записите на трите радиостанции, чрез които се е поддържала връзката между ракетата и Земята.

До знаменитото „Поехали“ при старта на 12 април 1961 г. стенограмата съдържа близо два часа разговори.

– Юрий Алексеевич, значи, искам да ви припомня, че остава една минута до шестминутната готовност преди да началото на полета, така че не се вълнувайте, – напомня за всеки случай на Гагарин Корольов.

– Разбрах ви, аз съм напълно спокоен, – отговаря първият в Космоса.

При подготовката на изстрелването се чува и реплика, която свидетелства, че не всичко е вървяло толкова гладко.

– Сложи онази лепенка, че забравихме да запоим това нещо, – казва някой, който е отбелязан в стенограмата като „Неизвестен“. За какво става дума в записите не се уточнява.

След това Корольов съобщава на Гагарин, че входният люк ще бъде свален и поставен наново, тъй като „един от контактите не се затвори“.

– Разбрах. Люкът е отворен. Проверявам сигнализаторите, – отговаря невъзмутимо Гагарин.

Преди полета космонавтът непрекъснато си тананика мотиви от любими свои песни.

Две минути преди старта запява „Летете, гълъби, летете“.

Следва запалването на двигателите и „Восток“ се отделя от земята под знаменитото гагаринско „Поехали“.

Така на 12 април 1961 г. в 6.07 часа от стартова площадка №1 на космодрума Байконур е изстрелян „Восток-1“.

В следващите 20 секунди записът е изпълнен с шумове и смущения, а накрая се чуват и първите думи на Гагарин по време на полета.

– „Заря-1“, тук е „Кедър“. Всичко протича нормално. Шумът в кабината е слаб. Състоянието ми е добро, усещам пренатоварването, вибрацията, но всичко е нормално, – докладва космонавтът от носещата се с невероятна скорост ракета.

– Тук е „Заря-1“, – отговаря Корольов. – Всички ние ви желаем успешен полет. Наред ли е всичко?

– Благодаря! Довиждане! До нови срещи, драги приятели! – казва Гагарин. В последвалите мигове космонавтът хладнокръвно докладва какво се случва на кораба и как се чувства самият той.

Накрая ракетата излиза в орбита и Гагарин вижда Земята от Космоса с помощта на оптическия прибор „Взор“. И започва историческото му описание:

– „Заря-1“, тук е „Кедър“. Виждам Земята. Виждам реките, релефите, добре различими са, видимостта е добра. Виждам ви отлично, но не виждам звездите на небето, – докладва той.

– Чувството на безтегловност е приятно, всичко плува, – записва магнетофонът думите на първия човек в Космоса.

След това „Восток“ попада в радиосянка и връзката прекъсва за кратко. 30 минути по-късно – в 10.55 ч, Гагарин се приземява в степта недалеч от крайволжкия град Саратов.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement