Connect with us

Водещи новини

500 години от първото околосветско пътешествие

Публикувана

на

Днес се навършват цели 5 века, откакто великият мореплавател Фернандо Магелан отпътува от Испания в епохално пътешествие, за да обиколи света за първи път. Португалският изследовател е убит от островитяни във Филипините две години след началото на околосветското си пътешествие, оставяйки испанеца Хуан Себастиан Елкано да завърши тригодишното пътуване. Но името на Магелан завинаги ще е емблема на пътешествието.

 

„Магелан все още е вдъхновение от 500 години насам“, казва Фабиен Кусто, френски режисьор и подводен изследовател като дядо си Жак-Ив Кусто. „Той е бил пионер във времена, когато изследователите, тръгващи към неизвестното много често не са се завръщали“, добавя Кусто. Ето няколко области в човешката култура на които пътешествието на Магелан повлия драматично и продължава да вдъхновява учените.

История

Пътешествието на Магелан беше повратна точка в историята, толкова уникална, колкото първото пътуване в космическото пространство и по-късните кацания на Луната, заяви ученият от НАСА Алън Стърн, ръководител на междупланетна космическа сонда New Horizons. „Това просто преобразява човечеството според мен. Бих го нарекъл първото планетарно събитие, по същия начин, по който Юрий Гагарин беше първото извънпланетарно събитие“, каза той.

География

Пътешествието на Магелан пренаписа картите и книгите по география. Той е първият, който откри пролива, който сега носи неговото име, свързващ Атлантическия и Тихия океан в Южна Америка. „Може би най-големият му подвиг и все още считан днес за един от най-големите подвизи в историята на корабоплаването е откриването на този проток, за който няма карти и чието съществуване е обвито в слухове“, заяви американският историк Лорънс Бергрийн, автор на една от биографиите на великия португалец.

Философия

Пътуването преобразява собствената представа на хората за тяхното място в света. „Това не е само принос към географията и антропологията – околосветското пътешествие на Магелан доказа нещо философско: че всичко е един свят“, посочва Бергрейн. „Преди Магелан хората всъщност не са знаели това. Те не са знаели как е свързан светът или колко е голям“, допълни историкът. Астрономия Пътуването допринася за познаването на европейците за Вселената и бележи нови светове в космическото изследване и астрономията и до днес. Докато пресичали Магелановия проток, изследователят и неговият екипаж наблюдавали две галактики, видими с просто око от южното полукълбо, сега известни като „Магеланови облаци“.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни