Connect with us

Култура

419 години от изгарянето на Джордано Бруно

Публикувана

на

На 17 февруари 1600 г. Джордано Бруно е изгорен на римския площад Кампо деи Фиори, осъден от Инквизицията.  Джордано Бруно е автор на редица идеи, които са изпреварили времето си – като безкрайността на Вселената и че е възможен живот и на други планети.

Бруно се опитва да придаде философски смисъл на учението на Коперник, но догадките му надхвърлят хелиоцентричната система. Той смята, че нашето Слънце е само една от безбройните звезди, които се движат свободно в пространството.“Казаха ми, че с твърденията си искам да преобърна света с главата надолу, но нима е лошо да се обърне света с главата надолу?“ – разсъждава Джордано Бруно, но се озовава в затвора за свободомислието си.

Изгорен жив на клада от италианските власти през 1600 г., след като Римската инквизиция го обвинява в ерес. След неговата смърт идеите му стават популярни и през XIX и XX век на него се гледа като на мъченик за свободната мисъл и модерната наука, въпреки че основните обвинения са на догматична, а не научна основа.На 8 февруари 1600 г. съдът на Инквизицията от девет кардинали обявява присъдата: непокаялият се еретик да бъде отлъчен от църквата и го предава на „милостивото наказание без проливане на кръв“, което означава изгаряне на клада. Джордано Бруно смело изслуша присъдата и заявява с достойнство: „Вероятно вие с по-голям страх произнасяте тази присъда, отколкото аз я изслушвам“.

На 17 февруари 1600 г. смелият мислител е изгорен в Рим.На мястото на екзекуцията на Джордано Бруно, площада на цветята (Кампо деи Фиори) в Рим е издигнат паметник, на който е написано: „От столетието, което той прогнозира, на мястото, където бе огънят“.

Интересна е историята и на паметника на Джордано Бруно.  Той е изграден от масоните в отговор на енцикликата Humanum Genus от 1884 издадена от папа Лъв XIII. В тази енциклика масонството се описва като „секта, която възроди духа на непокорните демони“. Паметникът е предложен да се създаде от скулптора масон Еторе Ферари.Въпросът за изграждането на паметника е разгледан от общинския съвет на Рим. Католическото мнозинство отхвърля предложението и не дава съгласието си за монтирането на статуята. Студентите от университета в Рим протестират срещу това решение.

Еторе Ферари работи безплатно. Заради забраната статуята на Бруно остава в работилницата му няколко години. Новият състав на общинския съвет дава разрешение на монтирането на статуята на площада Кампо деи Фиори, на който е изгорен Джордано Бруно за ерес на 17 февруари 1600 г. Паметникът е открит тържествено на 9 юни 1889, а проф. Джовани Бовио подготвя възвание, в което се казва:

Днес площадът Кампо деи Фиори е център на различни събития, организирани от атеисти и свободомислещи хора.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни