Connect with us

България

25 години по-късно: Убийството на Луканов в мистерия, убиецът – неизвестен

Публикувана

на

25 години от убийството на бившия премиер Андрей Луканов. 6 години съдебен процес, който се люшна от доживотни присъди до „невинни“. 27 тома с доказателства, десетки заседания и разпитани свидетели. Окончателна оправдателна присъда.

И до днес не е ясно кой е убиецът на Андрей Луканов. Версиите започват от подозрителен клошар, забелязан от съседите на политика, който обикалял около дома му, преминават през украински наемник, който напуснал България в деня на атентата, през енергийната мафия и стигащи до покушение от боса на кръга „Орион“ Румен Спасов.

Андрей Луканов беше застрелян на 2 октомври 1996 пред дома си на ул. “Латинка” в столицата. Убиецът изстреля три куршума в тялото на един от най-сериозните сенчести играчи в българското общество. По показания на свидетели стрелецът се бил преоблякъл като клошар. Парцаливите му дрехи бяха намерени изхвърлени в блок на съседна улица. Месец по-късно на същото място беше открито и оръжието, с което е бил застрелян експремиерът.

Президентът на Мултигруп се отзовал едва на третото повикване на следователите от сградата на бул. “Г. М. Димитров”. Предните два пъти той бил в чужбина и затова не можал да отиде при Богдан Карайотов. На разпита следователят се интересувал главно от скандала между Илия Павлов и Андрей Луканов на събрание на българо-руското газово дружество “Топенерджи” в Москва през септември 1996 г. Няколко месеца след покушението срещу експремиера в пресата бяха публикувани данни за сериозен скандал между Павлов и Луканов на това събрание. Павлов е настоял Луканов, който вече беше освободен като председател на “Топенерджи”, да напусне залата. Руската страна обаче посочила българина, за когото се твърдеше, че е с двойно гражданство, като свой представител и той останал.

Според информации в медиите експремиерът беше обвинил президента на Мултигруп, че не прави достатъчно за стартирането на проекта за пренос на газ през България. Според източници от енергетиката принципният разрив между Мултигруп и Луканов настъпил по повод конфликт на интереси, свързани с транзита на ток през България за Турция.
Процесът „Луканов“ е нагледен пример за обществено значимо дело, по което разследващите са работили през пръсти, обричайки го да се пропука в съда. И вместо в звездния им миг да се превърне в провала на живота им.

Наблюдаващ прокурор по делото бе Николай Кокинов. През годините от редови обвинител той стана шеф на Софийската градска прокуратура. И след решението на ВКС продължава да е убеден в правотата на тезата си по делото.

Друг от главните герои е шефът на отдел „Убийства“ в полицията по онова време Ботьо Ботев, участвал дейно в разплитането на казуса. Ботев, който бе подслонен от Бойко Борисов в общината, определи решението на ВКС като „съдебна грешка“, която историята ще докаже. За него обаче Русов твърди, че го е отвлякъл от Украйна и насила домъкнал в България. Той бе и сред ключовите прокурорски свидетели, чиито показания бяха подложени на съмнение от съда.

Прокурорът Кокинов напусна със скандал съдебната система. Сега е адвокат на жертви на катастрофи. Съдията, който произнесе доживотните присъди, светкавично се премести в чужбина. Съдиите, които оправдаха украинците, все още са в гилдията. А самите украинци – с парите, с които осъдиха България, започнаха нов бизнес. Бойко Рашков управлява МВР. Улица „Латинка“ вече е жилищна емблема на Цветан Цветанов.А Велислава Дърева за втори път се записа в Инициативния комитет на Румен Радев. Копирано от standartnews.com

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement