Connect with us

България

24 май -истинският национален празник (Видео)

Публикувана

на

На 24 май в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като „Солунските братя“.

България празнува днес 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Досега празникът носеше наименованието Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, но то беше променено миналия декември от 44-ия парламент, по предложение на „Обединени патриоти“.

Денят на Солунските братя Кирил и Методий – създателите на глаголицата, е отбелязван като църковен празник още през XI век. За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Пловдив, по инициатива на Найден Геров, се организира празник на Кирил и Методий. Денят 11 май не е случайно избран – това е общият църковен празник на двамата светии. Така той започва да се чества като празник на българската просвета, култура и на славянската писменост.

С въвеждането на Грегорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държавата и църквата, се чества на един ден – 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес съществуват два празника – църковен (11 май) и светски (24 май).

Президентът Румен Радев отправи приветствие по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

„Родната реч е онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият пътя до дома“, каза той.

Скъпи съотечественици,

На 24 май всички сме само българи. В йерархията на духа и културата нито богатството, нито властта са меродавни. Тук важно е благородството на духа. А него носи и излъчва всяко будно дете.

Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език. От раждането си сме орисани да мислим и чувстваме на прекрасната, богата, звучна, нюансирана и изразителна родна реч. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Езикът е наш дом и упование в трудни и самотни моменти, особено далеч от Родината. В трудни години езикът е знаме на сатирата, бунта и свободата. Когато духът линее, езикът е най-точната епикриза: той страда от правописа ни, обеднява активният му речник, граматиката му се разпада. Дори произношението ни става нехайно.

София днес ще отбележи тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски.

Честит празник!

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2022
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement