Connect with us

България

180 хил. души в България нямат лични карти

Публикувана

на

Над 109 хил. души в България са без документи за самоличност, а 180 хил. без лични карти, каза пред БНР адвокат Диана Драгиева от програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет.

“По данни към юли тази година 180 хил. българи са без лични карти, но голяма част от тези хора живеят в чужбина и имат издаден документ за самоличност от друга държава”, обясни тя в интервю за предаването “Преди всички”. По думите й това са несъществуващи хора за държавата.

Адресите на стотици хора се заличават от регистъра, когато се премахват незаконни постройки, подчерта адв. Драгиева и добави, че такива случаи има в софийските квартали “Орландовци” и “Захарна фабрика”. Става дума за стотици хора, каза тя. По думите й повечето от тях са имали личен документ на този адрес.

Голяма част от хората, останали без адрес, отиват в приюти за бездомни, но те не могат да дадат адресна регистрация, коментира адвокатът.

Тя обясни, че в МВР имат система, която съдържа информация за издадените лични документи, а тя черпи своята информация от регистрите за населението.

Когато в МВР системата им “светне в червено” за невалиден или изтрит адрес, те отказват издаването на личен документ и го изпращат към общината, посочи адв. Драгиева.

Според нея тези хора са лишени от гражданската си самоличност – те нямат достъп до здравни, социални, административни и всякакъв тип услуги. Често тези хора се водят в полицията за установяване на самоличността им. Също така те имат силно затруднен достъп до съд и адвокат, защото не могат да бъдат идентифицирани, обясни тя.

В същото време хората със заличен адрес са длъжни да предоставят нов адрес и ако не го направят, са заплашени от глоба. По думите й хората са принудени, често на ръба на закона, да търсят начин да се регистрират на някакъв адрес, някой път дори извън общината.

Без намесата на политическото ръководство тези незаконни административни практики ще продължат, категорична е адв. Диана Драгиева и добави:

“Една незаконна практика (бел. ред. свързана с незаконното строителство) не може да се реши с друга незаконна практика”.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни