Connect with us

България

15 години от трагедията в Кербала

Публикувана

на

15 години след трагедията в Кербала, при която загинаха петима български военни – по случая няма развитие, няма открити виновни за пропуски в охраната на базата, няма заловени подбудители за атентата.

На 27 декември 2003 г. петима български военнослужещи загубиха живота си при атентат с камион бомба срещу база „Индия“ в иракския град Кербала, а десетки са ранени.

При терористичната атака загинаха 29-годишният майор Георги Качорин, 26-годишният старши лейтенант Николай Саръев и офицерски кандидати Иван Инджов (36), Антон Петров (26) и Свилен Киров (25). Още 27 български рейнджъри бяха тежко ранени.

68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив ще почете паметта на колегите си, загинали при атентата. Днес военнослужещите ще участват в поклонението с военен ритуал и ще присъстват на панихида за офицерски кандидат Антон Петров в Русе, а утре – на старши лейтенант Николай Саръев в Крумовград. Слово за загиналите ще произнесе командирът на бригадата ген. Явор Матеев. С военен ритуал ще бъде почетена паметта и на майор Георги Качорин от 61-ва Стрямска механизирана бригада, който е погребан в Казанлък.

В Карлово е организирано поклонение пред паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм.

27 декември 2003 година

Точно след Рождество Христово базата «Индия“, за която отговаря български контингент, е атакувана от камион-бомба, в резултат на което загиват 5-има български войници.
Военни ритуали за загиналите ще има в 68-ма бригада «Специални сили“ в Пловдив, в Крумовград, Карлово, Казанлък.
Илиян Иванов е един от петимата български войници, които близо година се лекуват в Германия след инцидента. «Не можеш да изтриеш това от съзнанието, което се случи там. Първа мисия, държавата беше пред такова първо предизвикателство“, каза той.
А съпругата му Стефка го чакала с тригодишната им дъщеря.
«Страх ме беше да не останем сами само двете, обаче Господ ни го върна“, спомни си тя.
Полковник Стоил Чипилски е зам.- директор на военна полиция. Преди 15 години е офицер по сигурността в първия батальон.
За възможните причини полк. Чипилски каза: «Предстоеше изнасяне от тази сграда. Коалиционните сили явно са сметнали, че не е необходимо да се инвестират средства такива, каквито в другите бази бяха инвестирали по отношение на бетонни заграждения, които да възпрепятстват абсолютно достъпа“.
В доклад, разсекретен по искане на «Хоризонт“ преди години не показа виновни за атентата. Една от слабостите обаче е била при координирането между щаба на полската бригада и българския пехотен батальон. Имало е достатъчно разузнавателна информация за терористичните групировки.
До края на мисиите в Ирак загиналите български военни стават 13.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни