Connect with us

България

147 години безсмъртие: България отбелязва денят на Ботев

Публикувана

на

На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Тази година се навършват 147 г. от гибелта на българския поет и революционер.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България ще бъде отбелязан със събития в цялата страна. А по традиция в 12:00 часа сирените ще се включат за две минути в памет на революционера и всички, дали живота си за свободата на Родината. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място, припомнят от полицията.

Денят на Ботев се отбелязва от 1901 година, когато на връх Околчица, лобното място на ревюлюционера, се събират негови четници и други граждани да отдадат почитта си. Решението за отдаване на почит към паметта на загиналите с едноминутно мълчание и вой на сирени е взето още през 1948 г. от тогавашната комунистическа партия.

Събития днес

Във Врачанския Балкан, където преди 147 години е убит Христо Ботев, ще се проведе традиционното всенародно поклонение край величествения паметник на връх Околчица. В поклонението ще участва и министър-председателят Гълъб Донев. Той ще приеме почетния караул в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на връх Околчица.

В Калофер, родният град на Христо Ботев, ще се състои митинг поклонение. Преди церемонията от Националния музей „Христо Ботев“ с военни почести ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12 часа пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ с минутата мълчание ще бъде отдадена почит на героите, загинали за свободата на България.

Пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се проведе тържествена церемония, посветена на 147-ата годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България, съобщиха от Столичната община.

От 11:00 ч. на паметника на Васил Левски на бул. „Васил Левски“ в столицата ученици ще четат стихотворения от сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни