Connect with us

България

1000 военнослужещи на Гергьовския парад днес

Публикувана

на

Над 1000 военнослужещи ще участват днес в традиционния военен Гергьовденски парад, който ще стартира в 10 часа, съобщиха от МО.

В Деня на храбростта и празник Българската армия по жълтите павета в столицата марширувайки ще преминат представили на трите вида въоръжени сили-ВВС, ВМС и Сухопътни войски. Ще бъде демонстрирана и техника, включваща 48 верижни и колесни бойни машини, зенитно-ракетните формирования. Както в предишни ще бъдат извадени танкове Т-72, комплекси C-300, гаубици и бронирани автомобили „Пустинна котка“. Общо 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация също ще се включат в демонстрацията, прелитайки ниско над площад „Княз Александър I”. Армията ще зарадва присъстващите на парада и с ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена специално за събитието от колекционери. За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат детайлно и образци на военна техника на Сухопътните войски, които ще бъдат извадени на показ на булевард „Княз Александър I“, а който проявява интерес към армейската служба ще може да получи и информация на щанда на Централното военно окръжие, като част от националната кампания „Бъди войник”.

Военният парад ще бъде воден от зам.-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. За тържествената атмосфера пък ще се погрижат Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на различните видове въоръжени сили. Освен това при изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта, а в 12 часа пред президентството ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул. Самото отбелязването на армейския празник пък, ще започне още в 9 часа с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин, който ще бъде отслужен от патриарх Неофит.

Същевременно пък по традиция във Военноисторическия музей ще се проведе ден на отворените врати.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни