Connect with us

България

100 дни на кабинета Петков: словесна буря между управляващи и опозиция в парламента

Публикувана

на

С декларацията от парламентарната трибуна ГЕРБ – СДС призова за оставка на правителството, разпускане на 47-ото Народно събрание и свикване на предсрочни парламентарни избори. Депутатът Тома Биков, който изчете текста на декларацията, се обърна към „системните партии“ с призив да преосмислят позициите си и да се оттеглят от коалицията час по скоро. Това по думите му било единственият начин да спасят идейните основания за участието си в политическия живот.

Че ГЕРБ поема курс към сваляне на кабинета, стана известно още на Националното събрание на партията, когато лидерът ѝ Бойко Борисов призова съпартийците си да се готвят за предсрочни избори. След ареста му миналата седмица от ГЕРБ втвърдиха позициите си и заявиха, че ще предприемат „всички парламентарни и законови възможности и процедури за сваляне на това правителство. Всичко от декларации от парламентарната трибуна до протести, които ще бъдат мирни, които ще бъдат законни“, заяви тогава председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. С днешната декларация партията показа, че започва да изпълнява заканите си.

Преди да се стигне до конкретния призив за оставка, от ГЕРБ направиха равносметка за 100-те дни управление на правителството, като го разкритикуваха по редица въпроси: че вместо да положи сили за консолидиране на обществото, е показало, че не е в състояние да обедини около себе си дори управляващото мнозинство, че партиите в коалицията не са могли да разработят ясни и работещи механизми за взимане на решения, че управленската програма на кабинета била тайна, а пък партийността и квотният принцип били поставени над компетентността и авторитета на публичните длъжности.

Лично бе атакуван и вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заради изработването на държавния бюджет за 2022 г., който по думите на Биков не отразявал реалните предизвикателства пред страната. Според ГЕРБ Василев не бил в състояние да прогнозира икономически тенденции за няколко седмици напред и заради това именно той носи отговорност за ценовата криза, която беше предизвикана от скока на цените на енергоносителите.

Премиерът Кирил Петков също не бе пощаден от политически нападки. Според ГЕРБ все по-видно било, че „Кирил Петков няма потенциал да придобие политически опит и качества“. „Днешният български политически и обществен живот изглежда като Кирил Петков: объркан, неспасяем и безнадежден“, заяви Биков.

Не бе подминат и казусът с ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който отново бе определен като позорен акт, който бил уронил престижа на българските институции.

„Настоящото управление не само не е в състояние да предложи решения за редицата кризи, в които се намира страната, но поставя под риск базови консенсуси, в които се намира българското общество. Затова виждаме като единствен изход оставката на правителство, разпускане на 47-ото Народно събрание и свикване на предсрочни парламентарни избори“, заяви Биков.

Преди декларацията на ГЕРБ Движението за права и свободи (ДПС) поиска от правителството да разработи и представи план с краткосрочни и дългосрочни мерки за преодоляване на последствията от кризата, причинена от войната в Украйна, като се търси надпартиен консенсус. От ДПС настояват премиерът Кирил Петков да се яви в Народното събрание, за да даде обяснения дали се подготвя такъв план и какво съдържа.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement