Connect with us

Свят

Циклонът Янус взе първа жертва: Не пътувайте в Гърция

Публикувана

на

Земетресение с магнитуд 5.9 по скалата на Рихтер удари гръцкия о-в Крит снощи надвечер, а циклонът Янос взе първа жертва в южната ни съседка. Природната стихия връхлетя южната част на страната с 80 км/ч, предизвика огромни вълни, събори дървета, наводни къщи и прекъсна електрозахранването. Затова от българското министерство на външните работи предупредиха да не се пътува към Гърция, предаде Нова телевизия.

Загиналата е жена от село Василе, област Лариса, заклещена в дома си. Издирват се други двама души. Има информация, че жена е попаднала във водната стихия с колата си, другият изчезнал е 64-годишен фермер.

Някои гръцки медии пишат, че „се е изсипал гневът на боговете“. Осем области са в извънредно положение – в Западна Гърция, Йонийските острови. Днес циклонът ще нахлуе в района на Атика и Евия. Има предупреждение както от гръцките власти, така и от българското посолство, да не се излиза, освен по спешност.  Предупредиха и да се затворят добре прозорците и вратите.

Български граждани има в цялата ни южна съседка, тъй като туристическият сезон продължава. В българското посолство в Атина е имало две обаждания от български граждани, които по-скоро са уплашени или се интересуват как да се приберат в родината.

При необходимост от съдействие и повече информация българските граждани могат да се свържат с посолството на следните телефони:

+30 693 70 96 220;

+30 210 67 48 105;

както и с генералното консулство в Солун на:

+30 2310 829 210;

+30 2310 869 510;

+30 2310 869 520.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни