Connect with us

България

Тийнейджърът от Пловдив не е имал намерение да убива хора

Публикувана

на

Преди месец е започнала работата с 16-годишният ученик, задържан за подготовка на атентат в Пловдив.

Това съобщи в БТВ психологът, който е работил с младежа Иван Тричков. 

Инициативата е била от майката на момчето. „Тя е забелязала затварянето на сина си, вглъбяването в комуникацията само в телефона. Тогава е видяла и кореспонденцията на чужд език в Телеграм“, разказа Тричков. Той посочи, че вербовчикът е подхождал стъпка по стъпка. Тричков обаче отказа да коментира дали той е от Ислямска държава. Психологът е работил с детето преди да се намесят ДАНС.

Тричков посочи, че е имало промяна и в режима на храненето, но той не е бил съществен. По-сериозно е отделянето от семейната среда, свързано с намалена комуникация. Тези, които вербуват хора действат на принципа първо на невинна комуникация, впоследствие хвърлят стръвта, каза психологът

„Връзката най-вероятно е била съвсем случайна, когато детето е влязло в чата и към него се е закачил вербовчикът. Има две защити в психиката на момчето, съвест и съзнание, които продължават да са в сила на момчето. То е интелигентно, с приятни занимания, в момента се връща към нормалния начин на живот, посочи психологът. На етапа на който е бил вербовката, момчето не е било готово да извърши терористичен акт“, категоричен е Тричков.

Той припомни, че в подобна възраст хората търсят герои и вероятно тези хора са се представили така.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев от своя страна каза, че младежът се е радикализирал през интернет.

Според държавното обвинение той се е поддал на вербовчик от Ислямска държава и е подготвял взривните устройства на тавана на семейния си дом.

Откритата бомба е тип „тръбна“, която много често се използва в САЩ. Според защитата сигналът за подготвяния атентат е подаден не преди пет дена, а преди месец и то от ДАНС.

Това по мнението на Велинов изключва вероятността за терористичен акт. Той допълни, че с момчето непрекъснато работи психолог, а после се е включил още един, изпратен от Националната служба за сигурност.

До ДАНС са сигнализирали родителите на тийнейджъра, които прегледали съдържанието на телефона му. Там намерили кореспонденция с мъж, който се представя за член на ИДИЛ.

Адвокатът каза още, че на тази възраст момчетата все още не са „изградени като характер“ и са „по-лекомислени, а освен това са любопитни“.

Младежът не е обучаван за терорист, категоричен е юрист Чуков. Той уточни, че намерените взривни устройства са изготвени до някаква първоначална степен и не могат да предизвикат взрив.

Велинов е убеден, че действията на 16-годишното момче са предизвикани от чисто любопитство.

В момента то е при семейството си и по мнение на адвоката му ако има възможност и ресурси за справяне с проблема, то те са в семейната среда.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни