Connect with us

България

След дъжд качулка: Текат тестове за уязвимост на системите на НАП

Публикувана

на

В момента се извършват тестове за уязвимост на електронните системи на НАП. Това каза говорителят на Приходната агенция Росен Бъчваров.

Той допълни, че това може да доведе до временно спиране на някои от електронните услуги на агенцията.

Бъчваров е категоричен, че в момента всички входове и изходи на НАП изглеждат сигурни. Все пак той призна, че са открити рискове относно периферните услуги, но няма изтичане на данни.

„За да има електронни услуги, трябва да бъдат разработвани системи. Тези системи са една отвореност и са подложени на риск“, уточни Бъчваров.

Сега фокусът на тестовете не е само към уязвимостта на системата, но и към информиране на гражданите.

Той отново потвърди, че скоро ще бъде пуснато приложение, с което гражданите могат да проверят дали личните им данни не са сред тези, изтекли при хакерската атака от началото на изминалата седмица.

За самата атака говорителят каза, че „нито става дума за катастрофа, нито става дума за нещо безобидно“.

Бъчваров увери, че изтеклата информация е частична и от нея не може да се направи пълно профилиране на засегнатите.

В момента основната задача на НАП е да каже на гражданите има ли изтекли техни данни, какви са тези данни и какво може да направи гражданин, чиято информация е в този файл, за да минимизира щетите.

По мнение на Бъчваров във въпросния файл фигурират имената и ЕГН-тата на над 4 млн. живи българи и на около 1 млн. починали.

От своя страна председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов каза пред Нова ТВ, че Агенцията по приходите със сигурност ще бъде санкционирана заради пробива.

Проверката на НАП започва още в понеделник. Според Караджов с изтеклите данни е възможно да се изтеглят така наречените бързи кредити или да се извършват банкови операции.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни