Connect with us

България

Порой и градушки в Западна България

Публикувана

на

Нов порой с градушка удари Западна България. Градушка помете Кърджали и София, потоп дави Северозапада.

В Кърджали положението бе страшно. Ледените късове бяха с размерите на орех. Булеварди и улици останаха под вода, пътят към Маказа – също. В същото време над столицата се изля дъжд като из ведро, придружен от гръмотевици и град. Във Враца пороят, придружен с едри парчета град, съсипа реколтата на няколко от земеделците край града. Много изпочупени дървета има по пътя към Оряхово. В Плевен мощната стихия е повалила цял билборд върху две коли.

Мощна буря с гръмотевици и бурен вятър удари Западна и Централна България в петък вечерта. 55-годишен мъж загина, притиснат от паднало дърво в софийското село Долни Богров. Съпругата му е в болница с тежки рани. Двамата спели в палатката, когато дървото се стоварило върху тях.

Във всички засегнали области са подадени стотици сигнали за паднали дървета и пътни знаци. В Софийско и Пернишко токът спря за часове. Няколко пътни отсечки останаха блокирани до късно през нощта. По информация на синоптиците за 24 часа на Балканите са паднали 184 000 мълнии.

В София сигналите за паднали дървета са десетки. Има и много обърнати или отнесени пътни знаци. В градинката на Софийския университет екипите цял ден чистят паднали дървета. Аварийните екипи на Общината пожарникарите са работили през цялата нощ.

„Получени са около 80 сигнала. Нашите екипи са отработили до момента 21. Работата продължава. Щетите не са големи, очаквани са, бяхме подготвени с целия ресурс, с който разполагаме. От Дирекция „Аварийна помощ и превенция” даваме 24-часови дежурства. При необходимост се викат още хора. Досега не сме имали момент, в който да не се справим успешно”, заяви Денислав Енчев от дирекция „Аварийна помощ“ към Столична община, цитиран от Нова тв.

В Пловдив, дърво колкото 6-етажна сграда се стовари в центъра на града и затвори напълно движението по бул. „Христо Ботев”. То падна близо до автобусна спирка. За щастие това стана около полунощ, когато на мястото не е имало хора. Има десетки смазани автомобили, които са били паркирани под дървета.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни