Connect with us

България

Пленум на БСП обсъжда резулатите от изборите, влизат отново в предизборна кампания

Публикувана

на

Националният съвет на БСП ще обсъди на заседание днес резултатите от местните избори. Пленумът ще заседава от 11.00 ч. в зала „Александър Лилов“ в централата на партията.

Дневният ред предвижда четири точки. По първа точка заместник-председателят на БСП и председател на Националния предизборен щаб на партията Кирил Добрев ще представи политически анализ и оценка на резултатите от местните избори. На вниманието на Пленума проф. Румен Гечев ще представи алтернативните политики на БСП в бюджет 2020 г.

В проекта на алтернативен бюджет на БСП за 2020 г. основният фокус е върху дълбоки реформи в три сектора: публични финанси; социален сектор и здравеопазване. Членовете на Националния съвет ще вземат решение за провеждане на пълен цикъл отчети и избори в БСП. Това се налага, тъй като изтича мандатът на 49-тия конгрес на БСП. Неговото първо заседание се проведе на 7 и 8 май 2016 г., а по устав най-висшият форум на партията се избира за срок от четири години. Това се отнася и за мандата на Национален съвет и председател на партията. След промените в Устава обаче конгресът няма да е органът, който избира председателя, а той ще се избира пряко от членовете на БСП.

В навечерието на пленума беше разпространено писмо, подписано от 50 социалисти, с искане за оставка на ръководството на БСП заради неуспеха на вота.

От „Позитано“ 20 уточниха, че членове на левицата са сигнализирали в централата на партията, че нито са полагали подписа си под такъв текст, нито са дали устно съгласие името им да присъства сред изброените. Нещо повече – разбрали са за текста и присъствието им в списъка от имена от медиите.

Сочен за автор на писмото е Чавдар Георгиев – член на Националния съвет.

Въпросът с лидерството в БСП трябва да бъде решен на редовен конгрес през месец май 2020 г.

Независимо от това, от 1 декември БСП влиза отново в предизборна кампания. Този път обаче вотът ще е вътрешнопартиен – трябва да се проведат отчетно-изборните конференции по места преди конгреса и да има пряк избор на лидер догодина.

Това предвижда план-графикът, който ще бъде обсъден от Националния съвет в неделя.

По устав БСП избира органите си на всеки 4 г., което се пада през 2020 г. Затова от 1 декември до края на февруари ще се проведат събранията на основните партийни организации и на общинско ниво, а след това през март – областните конференции. Освен смяна на ръководството си последните трябва да излъчат и делегатите за конгреса догодина, който се очаква да се проведе до 15 май.

През април пък трябва да се проведе прекият избор на лидер, който бе въведен по настояване на Корнелия Нинова. За да има вътрешно гласуване обаче, трябва да се приеме специален правилник. Конгресът постави задачата на Националния съвет и се очаква документът да е готов за следващия пленум през декември.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни