Connect with us

Водещи новини

НАП ще съди ТАД“Груп“ за глобата от 5 млн. лева

Публикувана

на

Националната агенция за приходите (НАП) обжалва наложената ѝглоба от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) в размер на 5.1 мнл. лева. Санкцията е за случая с изтеклите данни на над 5 млн. българи от базите на НАП. От приходната агенция уточняват, че са оспорили акта за установяване на административно нарушение в агенцията.

Освен това от институцията обмислят да съдят извършителите на хакерската атака, като посочва два варианта на действие. Първият е да се присъедини в наказателното производство, което се води в момента. Вторият е да заведе отделно гражданско дело.

„Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство“, уточняват в разпространената си до медиите позиция от НАП.

Заради изтичането на данните в ареста е собственикът на софтуерната компания „ТАД груп“ Иван Тодоров, на когото, заедно с двама други служители на фирмата са повдигнати обвинения. Главният мотив за оспорването на глобата, посочен от приходната агенция, е: „Неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия, представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.“

Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщават още от приходната агенция. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.

Ръководството на НАП уволни ръководителите на звената за информационните системи и за информационна сигурност. От НАП пуснаха търсачка, с която всеки може да провери дали има неправомерно разпространени за него данни. Получава се само информация има или не оповестена информация, но не и каква е тя. От агенцията съобщиха, че за повечето от хората има само частично разпространени информации и едва за 189 има изтекли комбинации от данни – ЕГН, номер на актуална лична карта и др. Коментираха, че по-слабо засегнатите не се налага да взимат специални мерки, а само да са по-бдителни.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни