Connect with us

България

Кулеба: За какво са ни каски и бронежилетки, ако нямаме оръжие

Публикувана

на

‘Призовавам политиците, които седят в своя удобен офис, да помислят какво става в момента в Украйна и да вземат правилното решение“, призова украинският външен министър Дмитро Кулеба на третия ден от посещението си в България. Той участва в откриването на фотоизложбата „СТОП на войната в Украйна”, която беше открита в европейския кът на Народното събрание. Откриването уважиха депутати от „Демократична България“, които организираха изложбата със съдействието на украинското посолство, и „Продължаваме промяната“.

На въпрос дали е получил ясен отговор по въпроса за предоставяне на военна помощ от страната ни, министърът отговори, че такъв отговор още не е получен. „Животът е труден. Времената са трудни, но не можем през цялото време да сме по средата. Идва време да вземем страна и това е страната на истината“, каза Кулеба, като добави, че всеки ден, в който Украйна не получава помощ срещу руската агресия, повече войници и мирни граждани ще бъдат убивани, повече домове ще бъдат разрушавани.

Министърът заяви, че оценява позицията на българското правителство и парламент за помощта за украинските бежанци, за европейската перспектива на Украйна и за санкциите срещу Русия. Разбира се, тя е крайно недостатъчна. „Вашата помощ е важна за нас, но за какво са ни каски и бронежилетки, ако нямаме оръжие, с което да се отбраняваме. Така искате да умрем защитени, каза украинският външен министър. „Всеки, който намери причини да не изрази своята позиция, да не натисне копчето и да не помогне, подкрепя агресора“, категоичен беше той.

Украинският външен министър каза, че ще остане в България, докато не получи ясен отговор на исканията си. „Но, ако ви притеснявам с присъствието си, не се притеснявайте, скоро ще напускам“, каза Кулеба.

След откриването на изложбата политиците продължиха с дневния ред. От ГЕРБ-СДС отново поискаха предложението за изпращане на военна помощ за Украйна да бъде обсъдено. Според БСП обаче въпросът е исторически и всеки депутат трябва да има възможност да се запознае детайлно с вчерашните обсъждания в комисията по външна политика.

По повод изказването на Кулеба, че няма да си тръгне, докато не получи отговор, социалистите смятат, че не трябва който и да било външен министър да казва какво да се прави в българския парламент.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни