Connect with us

България

И НАП погна фирмите на Васил Божков

Публикувана

на

Прокуратурата е възложила на Националната агенция за приходите (НАП) да извърши данъчна
ревизия на бизнесмена Васил Божков като физическо лице,както и десетки ревизии на свързани с него фирми,  По този повод вече има наложени запори върху дружествени дялове на бизнесмена като предварително обезпечение по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Запори са наложени на поне две фирми – „Вабо 2012“ и „Евробет партнърс“,  а също и дружеството – собственик на самолета на Божков. Това е станало на 6 февруари, а основанието е „предполагаеми публични вземания“.

Първоначално Божков беше обвинен в укриване на над половин милиард лева данъци от 2014 г. до 2020 г, и предлагане на подкупи. След това беше съобщено, че се разследва и негова съпричастност към убийства, принуди и изнасилвания, както и за участие в организирана престъпна група, действала в страната от 2012 г. досега.

Действията на НАП вероятно означават, че при проверка или ревизия агенцията е открила потенциални данъчни нарушения, за които тепърва ще издава акт Предварителната обезпечителна мярка има за цел да се запази имуществото, което евентуално би могло да бъде използвано, за да се погаси задължението към държавата.

Сред компаниите е „Вабо 2012“, в което едноличен собственик е Васил Божков и притежава контролния дял в бизнеса с талоните „Национална лотария“. Дружеството е собственик и на 51% от „Лотария БГ“, а „Лотария БГ“ на свой ред е собственик на „Ню геймс“, което притежава лиценза за моментната лотария, която парламентът забрани със закон миналата седмица. „Вабо 2012“ е собственик и на 84% от „Вабо 2017“, в активите на която е самолетът на Божков Bombardier Global 5000 (twin jet).

 

Втората компания, за която НАП е наложила запор на дяловете, е „Евробет партнърс“. То притежава 51% от „Евробет“, като останалите 49% са на гръцката Intralot, контролирана от Сократис Кокалис. „Евробет“ организира другата частна „Лотария България“, но по-голямата част от бизнеса й са числови игри, които не са обект на новата законова забрана.

 

Действията на НАП не водят до отнемане на собствеността на Божков или възможността му да контролира компаниите. Запорите единствено ограничават възможностите му да се разпорежда с дяловете си.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни