Connect with us

Култура

Златото на Бактрия, наай-голямата археолгическа находка. Шест тона злато мистериозно изчезват и след това неочаквано биват открити

Публикувана

на

Още през 1978 г. става известно, че руско-афганска експедиция от археолози, при разкопки в Афганистан, е открила една от най-големите и скъпи находки в света – златното съкровище на Бактрия. Войната и настъпващият хаос в Афганистан, обаче, осуетяват по-нататъшнота работа на археолозите, и в суматохата под бомбардировките, безценното съкровище… изчезва. Каква е неговата съдба?

Слуховете за несметните богатства на някогашната могъща Бактрия – част от империята на Александър Македонски, на територията на днешен Афганистан, датират от много отдавна. През 60-те години на миналия век съветски инженери, които строят газопровод в Афганистан, откриват части от различни древни съдове. Възниква подозрението, че именно там, където е проектирано да минава газопроводът, се е намирала древната Бактрия. Започва активна археологическа работа. Под пясъците са открити развалини от древен град с мощни отбранителни стени.

 

 

През 1978 г. се пристъпва към разкопки на неголям хълм около тази територия. Названието му се оказва пророческо – името Тиля-Тепе означава Златният хълм.

 

 

Вътре под този хълм археолозите откриват седем древни съкровища, на около 2000 години, които се оказват съвършено запазени. Археолозите направо ахнали при вида на буквално фантастичната картина от над 3000 златни украшения и над 20 000 други скъпоценности. Общото тегло на съкровището е изчислено на над 6 тона! Сензационната находка получила названието „Златото на Бактрия“.

Слуховете за златното съкровище за часове обикалят света и към мястото се запътват освен експерти, и голям брой иманяри. Налага се да бъде засилена охраната. Самите археолози от експедицията работят в условията на голямо напрежение и засилваща се атмосфера на подозрителност. Всяко малко парченце злато се докладвало под зоркото око на охраната и ръководителите на експедицията. И въпреки това, голяма част от драгоценностите… изчезнали??? Останали само снимките им. А онова, което археолозите успели да опазят, било изпратено в Кабул. Пратката съдържала голям брой златни корони, кехлибарени украшения, гривни и пръстени от злато със скъпоценни камъни… Дори златни копчета!..

Когато започва войната в Афганистан, експедицията прекратява работата си под Златния хълм. От бомбардировките силно пострадват и Националният музей в Кабул, и Президенският дворец, в които се съхранявало опазеното от съкровището. След като руската войска напуска страната, в Афганистан започва гражданската война – съхраняваното в музеите изчезва неизвестно къде. Талибаните, които идват на власт през 1992 г., се опитват да открият златото, но не успяват.

През 2000-та година гръмва новината – съкровището е намерено! По онова време в Афганистан е направен опит да се откупят активите на държавната банка, скрити в президентската резиденция. И не щеш ли, в подземията на двореца съвсем неочаквано били открити съкровищата на Бактрия, считани дотогава за безнадеждно пропаднали!

На отварянето на дворцовото хранилище през 2004 г. е поканен да присъства ръководителят на руската археологическа експедиция от 80-те години на миналия век – Виктор Иванович Сарианиди, който потвърждава, че това е същото съкровище, което някога са изпратили в Кабул. Археологът се разплаква, когато взима в ръцете си един от целофановите пликове със златни украшения. От 2006 г. изложбата „Златото на Бактрия“ пътешества по света в най-големите световни музеи.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни