Connect with us

Водещи новини

Една от първите звезди на Холивуд: мъжкарят с 5 брака и една единствена любов (Видео)

Публикувана

на

През 30-те години той получава титлата „Крал на Холивуд” и носи с чест това звание до самата си смърт. Знаменитият актьор от Златния период на киното – Кларк Гейбъл, когото всички помним главно от филма „Отнесени от вихъра“, е признат за един от легендарните „мъжкари на екрана на всички времена“.

Сред партньорките му във филмите са Грета Гарбо, Вивиан Лий, Мерилин Монро и Карол Ломбард. Именно той се превъплъщава блестящо в образа на мъжествения, ироничен и безкрайно привлекателен южняк Рет Бътлър в знаменития филм „Отнесени от вихъра”. По ирония на съдбата съдбата на актьора и тази на неговия герой се оказват доста сходни – въпреки милионите жени, готови на всичко заради него, той изживява само една любов. Трагична. Умира на днешната дата през 1960 година след четвърти поред сърдечен удар. Тогава е само на 59.

Кларк Гейбъл е имал милиони обожателки по цял свят. Самият той бил женен цели 5 пъти, покрай браковете си имал и множество романи с актриси и фенки, но в сърцето си таял любов към една-единствена жена – Карол.

https://i.pinimg.com/564x/0e/10/46/0e1046becf622ca8913ec10523fcad55.jpg

Кларк Гейбъл се ражда в глухата провинция на щата Охайо, в работническо семейство. Майка му умира, когато е само на седем месеца. С възпитанието му се занимава основно мащехата му – жена със строги принципи. Кларк не е особено добър ученик и едва навършил 16, напуска училище и започва да си търси работа. Отначало работи в завода, в който се труди и баща му, а след това започва да се издържа със случайни заработки.

https://i.pinimg.com/564x/0c/fb/4d/0cfb4d68868962bca9df6423ec70f0d5.jpg

Това продължава до момента, в който попада като сценичен работник в театър и се запознава с младата актриса Франс. Но тази романтична връзка не продължила дълго. Еуфорията, че любовницата му е истинска звезда бързо се изпарила. Франс никак не можела да помогне на Кларк в желанието му да стане актьор. Следващата жена в живота на бъдещата звезда става Джоузефин Дилън, ръководителка на актьорска школа в Портланд. Тази умна и енергична жена веднага предусетила, че на красивия младеж му предстои необикновена съдба и го направила отначало актьор, а след това и свой съпруг. Никой от двамата не се притеснявал, че невестата е по-възрастна със 17 години… Бракът им не продължил дълго. Кларк се измъчвал от невъзможността да намери реализация на таланта си и през 1930 година се намерила жена, която можела да му помогне да стане звезда на Бродуей. Тя се казвала Риа Лангхъм, богата и влиятелна дама, току-що развела се с поредния си съпруг.

https://i.pinimg.com/564x/17/41/a3/1741a3153ee3c456aa86363121792f78.jpg

Оттук-нататък кариерата на Кларк Гейбъл тръгнала рязко нагоре. Отначало превзел Бродуей, а след 1931 г. и Холивуд. Изглеждало, че е постигнал почти всичко, което желае, но еднотипните роли на каубои и гангстери не му позволявали да разгърне напълно таланта си. Преломна станала 1934 година, когато Кларк (като наказание за отказ да следва налаганото му амплоа) бил даден „под наем” на студио „Columbia” за снимки в романтична комедия. Кой би могъл да предположи, че този филм ще му донесе „Оскар” за най-добра мъжка роля и ще го поведе към върховете, за които Гейбъл отдавна мечтаел.

https://i.pinimg.com/564x/a4/51/2b/a4512b91c9519be931a234487f7a3c3b.jpg

Станал звезда, кумир, „Крал на Холивуд”, романтичен герой номер едно. И през 1936 година намерил своята кралица. Карол Ломбард. Най-красивата, популярна и високоплатена актриса по това време.Запознали се четири години по-рано, още през 1932, но тогава не се харесали дотолкова, че не предприели нищо и имали само епизодични срещи на светски партита. Но зимният бал, домакиня на който била Ломбард, щял да определи цялата по-нататъшна съдба на двамата най-красиви актьори в Холивуд през 30-те години. Кинопубликата и тогава не се отличавала с особена строгост на нравите, затова отначало никой не взимал насериозно случващото се между Гейбъл и Ломбард. Но след няколко месеца станало ясно, че това не е мимолетна връзка, а нещо по-голямо.

https://i.pinimg.com/564x/ca/6e/f3/ca6ef3c15b69fcd43721445222c5a0f3.jpg

На пътя на любовта им стояли доста прегради. Например Риа Лангхъм, жената на Кларк, независимо от богатството си, заплашвала да му отнеме всичко. Няколко години Кларк и Карол се опитвали да не вдигат много шум, но през 1938 актьорът взел решение за развод. А през 1939, при едно прекъсване по време на снимките на „Отнесени от вихъра”, Кларк Гейбъл и Карол Ломбард сключили брак.

Семейният им живот бил щастлив и спокоен. Прекарвали много време на своето ранчо, рядко излизали „сред хората”; предпочитали дългите разговори за двама и спокойните вечери с книга в ръка пред светските събития. Единствено липсата на деца помрачавала живота им. Но актьорите не губели надежда, че рано или късно и това ще стане.

Идилията продължила всичко на всичко три години. На 16 януари 1942 г. Карол се прибирала към дома след едноседмично отсътвие. Искало й се да по-скоро да е заедно с Кларк и решила да пътува със самолет. По-късно от самолета намерили самчо отломки.

За Гейбъл смъртта на жена му се оказал много силен удар. Не можел да свикне с мисълта, че вече я няма. Чакал я в дома им, безцелно бродел из гората с надеждата да я срещне, но нея я нямало. Никъде. Той започнал много да пие, заживял затворено, а след това неочаквано за всички се записал в армията и заминал на фронта. Втората световна война била в разгара си. През войната актьорът, който служил в авиациятаа, извървшил много бойни полети, в това число и над Берлин. Вече бил не само „Крал на Холивуд”, а и национален герой на Америка. Негови снимки се появявали във всички вестници, но славата му била безразлична, защото той искал само едно– да сподели участта на любимата си.

https://i.pinimg.com/564x/86/05/7d/86057dbb0a7f0940a0f614ff4d20caf7.jpg

Върнал се. Жив. Продължил да се снима във филми и да пие, но вече нищо не било както преди. Оженил се отново за Силвия Ашли (по-късно Гейбъл казва, че е бил толкова пиян, че избщо не осъзнавал реалността), а бракът им продължил година и половина. След това бил ред на хладната красавица Грейс Кели, която му напомняла за Карол, но и тази връзка не продължила дълго. Петата жена на Гейбъл станала Кей Спрекълс. С нея той изкарал последните пет години от живота си.
Един от най-хубавите филми с участието на актьора е „The Misfits”. В него той (каква ирония!) се завръща към това, с което започва кариерата му в Холивуд – образ на каубойу все още опитващ се да намери мястото си в живота. Във филма му партнира Мерилин Монро, чиято кариера по това време също вече преминава зенита си. Сложни снимки, много горещо време, нервна обстановка. Може би именно в това се крие причината за инфаркта. На 16 ноември 1960 г, няколко седмици след края на снимките, актьорът умира. А след още четири месеца Кей Спрекълс му ражда син.

Кларк Гейбъл е погребан редом с Карол Ломбард, единствената жена, която е обичал през целия си живот.

twig.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни