Connect with us

Свят

Путин: Властите в Киев, ако поискат бебета за закуска, те ще бъдат сервирани

Публикувана

на

Руският президент Владимир Путин oпредели инцидента в Керченския пролив за провокация, организирана в навечерието на президентските избори в Украйна.

„Що се отнася до инцидента в Черно море, това е провокация, разбира се. Провокация, организирана от сегашното правителство, мисля, и настоящият президент в навечерието на президентските избори в Украйна през март следващата година, като рейтингът на сегашния президент е някъде към петото място и има има шансове да не стигне дори до балотаж, така че трябва да се направи нещо, за да се влоши ситуацията и да се създадат непреодолими пречки за неговите конкуренти, главно от опозицията“, заяви президентът на годишния инвестиционен форум „Русия зове!“, цитиран от ТАСС.

Путин подчерта, че инцидентът, е „граничен, нищо повече“. Той припомни, че през последните години Украйна е имала по-сериозни основания за налагане на военно положение в страната, например когато през 2014 г. Крим реши да се присъедини към Русия или по-късно, когато избухна конфликтът в Югоизточна Украйна, „с използване на танкове, тежка артилерия, авиация.“ „По същество имаше война и не беше въведено военно положение“, коментира Путин.

„И сега се случи неголям инцидент в Черно море – и се въведе военно положение в страната. Очевидно това се прави в навечерието на изборите, това е абсолютно очевиден факт“, подчерта руският лидер.

Председателят на Руската федерация припомни, че през септември тази година група от украински военни кораби също мина през Керченския пролив. Но тогава те спазиха всички договорености и се съобразиха с всички искания на руските граничари, но при сегашния случай украинските кораби не отговориха на сигналите на граничната служба.

„Без да отговарят на исканията на нашите гранични служители, те започнаха да се движат направо към моста. Те не реагираха на предложенията да спрат, мълчаха пред предложението да приемат лоцман – дори след нарушаване на държавната ни граница, те бяха помолени да вземат лоцман“, отбеляза президентът, цитиран и от РИА Новости.

„А как трябва да действат граничните служители? Военни кораби нахлули в териториалните води на Руската федерация и не отговарят, не е ясно какво са намислили да правят. Какво трябваше да направят (граничната охрана). Ами ако бяха действали по различен начин, нали щяха да бъдат дадени на съд“, изтъква Путин.

Властите в Киев, вероятно, ако поискат бебета за закуска, те ще бъдат сервирани, каза още руският президент.

Сегашните власти в Киев успешно продават антируски настроения, на тях нищо друго не ми остана да продават. Такова е впечатлението, че на тях все им се разминава. Каквото и да направят, се измъкват. Ако днес поискат бебета за закуска, вероятно ще им бъдат сервирани. И какво ще кажат – че искат да ядат, нищо не може да се направи, коментира Путин.

Икономиката на Русия вече се е приспособила към външни шокове и създава условия за развитието на страната, заяви на форума Путин. Сега според мен има разбиране, че въпреки всякакви кризисни явления и дори изкуствено създавани трудности, руската икономика се приспособява към тези трудности, чувства се уверено, създава условия за собствено вътрешно развитие, каза президентът, цитиран от ТАСС. По думите му именно това е факторът за растеж на руския брутен вътрешен продукт с 1,5 процента за първите девет месеца на текущата година.

По-високи, изпреварващи темпове на растеж показва промишленото производство (плюс 3% за първите 9 месеца на годината), като обработващата промишленост е прибавила 3,2%.

Държавният глава отбеляза, че икономиката на страната като цяло се развива стабилно. Той посочи ниските нива на инфлацията и безработицата от съответно 3,5% и 4,7%.

Обемът на инвестициите в основен капитал е нараснал с 4,1% за 9-те месеца на годината, допълни той.

Според Путин обаче сегашният темп на растеж е недостатъчен за категорично повишаване на жизненото равнище на руснаците. Въпреки това се вземат мерки и се разработва цяла програма за развитие, каза държавният глава.

Русия си поставя за задача да достигне темпове на растеж, превишаващи световните, и да се закрепи сред петте най-големи световни икономики, подчерта той.

Президентът обеща също така, че властите ще подобрят бизнес климата в страната, като сред приоритетите е развитието на цифровата икономика.

Междувременно днес в официална позиция Съветът по сигурността към Министерския съвет призова Русия незабавно да освободи плавателните съдове на Украйна, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това стана след днешното заседание на Съвета, проведено под ръководството на министър-председателя Бойко Борисов.

В официалното съобщение се посочва още, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни