Connect with us

България

Децата ще се върнат в клас най-рано от 8 ноември

Публикувана

на

Министърът на образованието акад. Николай Денков обяви, че няма как онлайн обучението на децата да бъде заменено с присъствена форма преди 8 ноември в най-тежко засегнатите от епидемията области.

В събота, 30 октомври, експертите от МОН ще отворят офертите за осигуряване на тестове за Covid-19, предназначени за образователната система. 

От избора на метод за изследване ще зависи и каква организация ще се създаде при връщането на децата в класните стаи – дали ще може да се тестват у дома или в училище, колко време ще бъде нужно за извършването им всеки ден и т.н.

„Не можем да събираме болни и здрави деца, както до момента. Забавянето идва заради подбора на тестовете за ученици, обществената поръчка, събирането на оферти. Искахме това да се случи още следващата седмица, но няма да имаме технологично време да информираме учителите и родителите. В зависимост от това кога ще бъдат избрани тестовете, на нас ни трябва една седмица, за да бъдат разпределени и всичко да бъде организирано„, каза Николай Денков пред bTV.

Той посочи, че докато не се осигури безопасна среда в училище, не е оправдано да се връща присъственото обучение.

„В момента има над 100 деца в болница, няколко са в реанимация в тежко състояние. 17 ученици са починали от Covid-19„, каза още той.

Първите паралелки, които ще се върнат на училище, ще са децата от 1. до 4. клас. Денков посочи, че проблемът с обучението им онлайн е най-голям, тъй като децата все още нямат навици и трябва да учат неща, които само учителите могат да им покажат.

МОН си поставя за цел да върне и по-големите ученици една седмица след като стане ясно, че системата с тестването работи при началния курс – освен ако епидемичната криза в страната не се развие до такава степен, че да се наложи локдаун.

Правителството вече отпусна 13 млн. лв. за закупуването на бързи тестове за учениците при връщането им в клас.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни