Главният прокурор Иван Гешев символично скъса оставката си при първата си публична поява след исканията за отстраняването му от кандидат-премиера на ГЕРБ Мария Габриел и шестима членове на прокурорската колегия във ВСС.

Сарафов заговори, че е подлаган на натиск през свои познати, близки до ГЕРБ, и през членове на ВСС да подаде оставка в последните седмици – включително чрез действията на заместника си Борислав Сарафов (който липсваше от брифинга). Гешев даде да се разбере, че ще поиска отстраняването на Сарафов като шеф на НСлС и зам.-главен прокурор, като го сравни с „плъх“ в една част от речта си.

Той посочи „лицето Бойко Методиев Борисов“ като един от хората, които са задействали опита за отстраняването му и обвини ДПС в „предателство“ заради подкрепата им за решението на ГЕРБ срещу него.

По думите му – събитията от последните дни разобличили твърдението, че пази ГЕРБ и ДПС – „ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание, съдейки от изявленията на някои т.нар. политици. Много малко от тях, повечето жени, показаха чест и достойнство“.

Гешев намекна завоалирано и че Сарафов е искал спиране на разследването за „Барселонагейт„, като цитира свой разговор с друг прокурор, на когото предали разпореждане от заместика му. Той посочи, че делото е на специален надзор и няма да приключи преди септември „по ред процесуални причини“, но отново намекна, че Борисов използва Сарафов за лични интереси в прокуратурата.

Вчера бях поканен да си подам оставката до 10 ч. Беше споменато моето семейство и че ако не направя това, някой ще натисне копчето „Enter“ с някакви неща, някакви видеоклипове. Затова по-добре да проявя благоразумие, защото животът продължава. Свършваше с „Don’t worry, be happy“. Имаше и лирични отклонения, че съм сам на скалата, а там духа вятър. Това, което ще кажа, е, че не ме е страх“, обяви Гешев, който отново реши да се сравнява с Джовани Фалконе, цитирайки думите му „Страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж“.

На брифинга липсваше единствено заместникът му Борислав Сарафов. За разлика от останалите заместници на Гешев – Сарафов не е назначен от него, а е избран с 5-годишен мандат от ВСС.

„Лицето Борислав Сарафов каза, че политиката да излезе от прокуратурата. И съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше внимателно да я ръководи в интерес на собствените си користни интереси – а сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности. И дори елементарен морал“, каза той.

Гешев обяви, че преди месеци получил „завоалирано“ предложение от името на Бойко Борисов да стане „посланик в Израел или в Турция“ или да има политическа кариера, което той сметнал за несериозно.

Гешев разказа своя хронология за събитията след взрива на 1 май

  • На 8 май получил обаждане от „мой приятел от провинцията, близък до ГЕРБ“, който му казал, че „лицето Бойко Методиев Борисов попитал къде е семейството ми“. Гешев твръди, че този човек го посъветвал „да спре да говори, защото е първа, втора и трета новина„, но той „подценил“ сигнала.
  • По същото време се появява и становището на Борислав Сарафов (наричан „лицето“ от Гешев) с обяснения по повод манипулираната информация за взрива.
  • Обадих му се и той каза, че го е много срам, но няма какво да направи. Попитах – нали знаеш, че това не отговаря на истината, той каза „Извинявай, ама,… разбери ме“, каза Гешев пред журналистите. Той обяви още, че Сарафов е дал интервю за Силвия Великова по БНР с искането за оставка на Ясен Тодоров с обяснението „Казаха ми да отида при нея, отивам, за да оправя нещата. Ситуацията е сложна и някой трябва да изгори и този някой е Ясен Тодоров“.
  • Сарафов беше обвинен от него и за това, че е накарал ръководители на Апелативна прокуратура София да пусне критично становище срещу него, в което искаха оставката му. Гешев заяви, че е разговарял с прокурори от няколко района, които са му декларирали лоялност вместо да подкрепят „преврата“ на заместника му.

Главният прокурор беше на продължително посещение в САЩ, ако междувременно не беше задействана процедурата за предсрочното му отстраняване от власт.

  • Мария Габриел анонсира, че ако бъде избрана, ще разпореди на министъра на правосъдието да поиска уволнението на Гешев заради „уронване престижа на съдебната власт“.
  • Ден по-късно шестима души от досега вярната на Гешев Прокурорска колегия във ВСС внесоха свое собствено искане за отстраняването му заради „тежко нарушение на служебните задължения“ – разпореждането за допускане на израелски „експерт“ до мястото на взрива на 1 май.
  • Апелативната прокуратура в София също публикува критична позиция срещу него, като иска оставката му и настоява държавното обвинение да не се занимава с политическа дейност.

Гешев има 7-дневен срок да представи възражения по обвиненията срещу него, а 7 дни по-късно ВСС трябва да го изслуша и да се произнесе по същество.