Connect with us

България

ДПС „оглави“ и Софийски градски съд

Публикувана

на

Представителят на партията на Ахмед Доган в ЦИК през последните 8 години днес оглави и Софийския градски съд.  Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра със сериозно мнозинство Алексей Трифонов за председател. Кандидатурата му събра 9 гласа, а другият кандидат Евгени Георгиев получи Съдия Трифонов не е чужд за изпълнителната власт и политическата класа. Той е бил член на ЦИК през 2009 г. от квотата на ДПС, а през 2017 година бе заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет с премиер Огнян Герджиков.
Опонентът му Евгени Георгиев е граждански съдия в Софийския градски и бе издигнат за шефския пост от своите колеги. Той на два пъти получи подкрепа на Общото събрания на съдиите в
СГС, но на два пъти ВСС отхвърли неговата кандидатура.
За да бъде избран шеф на съд са нужни осем гласа. В крайна сметка кандидатурата на Алексей Трифонов бе наложена основно с гласовете на политическата квота във ВСС, включително с гласовете на двама членове, излъчени с подкрепата на ДПС – Боян Новански и Стефан Гроздев. Проблем имаше и мотивацията на Даниела Марчева (избрана с подкрепата на БСП),
която бе колега на Трифонов в апелативния съд.
Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и други трима членове на ВСС (избрани от квотата на съда) обявиха, че ще уважат решението на редовите съдии от градския съд и ще подкрепят посочения от тях човек.
Преди няколко месеца в интервю съдия Алексей Трифонов обясни, че един “колега от съвета (ВСС) ме помоли да помисля дали да не се кандидатирам в избора (за шеф на Софийския градски съд)“. По време на изслушването във вторник Трифонов остави без отговор въпроса кой е този член. Той обясни само, че към онзи момент колегата не е бил член на ВСС и е работил заедно с него в Софийския апелативен съд.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни