Connect with us

Водещи новини

Дойде ли време за обединението на Ирландия

Публикувана

на

Две седмици след парламентарните избори, в Република Ирландия се водят сложни политически пазарлъци за съставяне на правителство. Сложни, защото управлявалите близо столетие дясноцентристки партии „Фина Гейл“ и „Фина Фойл“ загубиха традиционната си подкрепа за сметка на националистите от „Шин Фейн“.

След години забвение промяната в политическия пейзаж на южната част на острова извади отново на дневен ред въпроса за обединението със северната му част, останала в Обединеното кралство при подялбата от 1921-ва.

Лидерът на „Шин Фейн“ Мери Лу Макдоналд заяви през седмицата, че който и да дойде на власт в Дъблин, трябва да започне подготовка за референдум:

„Всеки, който следи динамиката на политиката на този остров, е наясно какво става и е много безотговорно от страна на политиците от всякакъв цвят да крият главите си в пясъка по този въпрос. За всеки, който го е грижа за този остров и нашия народ, е очевидно, че разделянето на острова и разделението сред хората е бедствие“

Бившият ирландски премиер Бърти Ахърн не отрече, че би желал да види Ирландия обединена. Но за това са необходими няколко условия:

„Първо, институциите в Северна Ирландия, които наскоро бяха възстановени, трябва да поработят за известен период, за да покажат, че могат да функционират на междупартийно ниво и въпреки религиозните различия. И второ, необходима е подготвителна работа, каквато никога не е правена, за това като как ще изглежда обединението, как ще работи заедно полицията, как ще контролирате армията и как ще функционира правосъдната система“.

Назрял ли е наистина моментът за обединение на остров Ирландия? Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов разговаря по този въпрос с политическия кореспондент на „Айриш нюз“ Джон Манли.

Защо ирландската граница е най-трънливият въпрос при Brexit?

Две атобусни спирки в две държави с един народ

 

– Преди да говорим за детайлите, да започна отзад напред – по-скоро с въпрос, който е логично да задам по към края. Запознати вече с казаното от Мери Лу Макдоналд и Бърти Ахърн, на фона на настъплението на националистите към властта и съживяване на стремежа към обединение, доколко реалистична е все пак тази идея в този момент?

– Предполагам, че първото нещо, което трябва да се изтъкне, е, че от екзитполовете в деня на изборите на 8 февруари стана ясно, че само една незначителна част от анкетираните, около 1 процент, бяха посочили обединението на Ирландия като причина за гласа им за „Шин Фейн“. Проектът за обединение, подкрепян от „Шин Фейн“, е налице и идеята е всички 32 графства и на север, и на юг да се обединят, но странно хората не посочиха това като причина да гласуват за националистическата партия, а го сториха повече от загриженост за липсата на действия от двете управляващи партии „Фина Гейл“ и „Фина Фойл“ по въпроси като жилищното настаняване и здравеопазването.

Не е  ясно дали влизането на  „Шин Фейн“ в управлението на юг, макар че още не може да се говори за идването й на власт, въпреки че се радва на  сериозна подкрепа, по някакъв начин ще придвижи напред проекта за обединена Ирландия. Със сигурност много хора са убедени, че е необходима голяма подготвителна работа, както стана дума. Хората трябва да говорят, необходим ни е диалог за обединена Ирландия. Ако „Шин Фейн“ е на власт или най-малкото е силно представена на юг, това ще ускори този диалогичен процес. Обединена Ирландия, според споразумението от Разпети петък, се осланя на съгласието на хората в Северна Ирландия. Така че е необходимо мнозинството от хората в Северна Ирландия да гласуват за обединение.

„Шин Фейн“  може да получи колкото си иска гласове в 26-те южни графства, но за да има обединение, е необходима подкрепата на 6-те северни графства. И така стигаме до Брекзит  и идеята че той ще ускори и ще създаде по-голям потенциал за обединението на Ирландия и това изглежда е случаят сред по-умерените юнионисти, които никога преди това не са си помисляли да напуснат Обединеното кралство, но сега изведнъж са готови да преосмислят позицията си.

– Позицията на „Шин Фейн“ по отношение на обединението е ясна. Какво обаче мислят останалите ирландски партии по въпроса?

– „Фина Гейл“ и „Фина Фойл“ се родиха от войната за независимост. Исторически те са националистически партии. Това обаче намира по-скоро израз в тяхната реторика и възпоменание на събитията, отколкото в делата им. Особено след споразумението от Разпети петък, което ни даде спокойствие. До голяма степен проектът за обединение изпадна от дневния ред за около 20 години – от 1998 година, когато споразумението бе подписано, до гласуването в референдума за Брекзит.

„Фина фойл“ дори се определи като републиканска партия на юга, докато „Фина Гейл“ – партията на Лио Варадкар и Саймън Ковъни, се утвърди по-скоро като партия, постоянно участваща в управлението и все по-малко разчита на реториката за обединена Ирландия. Трябва да се отбележи обаче, че през последния мандат Варадкар и Ковъни заявиха, че биха желали да видят обединена Ирландия докато са живи, което не бихте очаквали от лидери на „Фина Гейл“, това не е езикът на партията. Те може и да демонстрират стремеж към обединена Ирландия, но докато няма консенсус сред хората в 6-те северни графства, те казват, че няма какво да направят.

Докато „Шин Фейн“ повече агитира и настоява за обсъждане на проекта за обединена Ирландия. Те са партията, която убеждава. Това несъмнено намира отзвук сред националистите на севера, които искат да се говори за обединението и по такъв начин да се покаже на юнионистите какво реално се предлага, а не във въздуха да витае само някакво абстрактно предложение за обединена Ирландия.

– Вече на няколко пъти споменахте Брекзит. Безспорно Брекзит играе голяма роля в тези процеси. Дали все пак след края на преходния период и сблъскването с реалността няма да се промени мисленето на много хора?

– Ако споразумението за излизане от ЕС, което бе предложено от Борис Джонсън, бъде спазено до последната буква, ние ще имаме така наречената „граница в Ирландско море“ – регулативна граница за стоки. Така Северна Ирландия ще бъде свързана с общия пазар. Тя ще остане в митническата зона на Обединеното кралство, но по отношение на регулацията ще остане в общия европейски пазар, макар и да е извън ЕС. Що се отнася до валутата, ще продължаваме да имаме евро в Република Ирландия и лира-стерлинг на север.

 

Остров Ирландия обаче ще стане единна икономическа единица, отделена от Обединеното кралство. Така че се създава икономически обединена Ирландия, но разделена политически. Знаем обаче колко е силно влиянието на икономиката върху политиката и по много начини може да се създаде потенциал за възникване и на по-голям политически съюз. Юнионистите на север в момента не желаят да се ангажират с правителството в Дъблин или Дъблин да говори от тяхно име, но с Брекзит това може да се промени.

– Чисто технически как може да бъде постигнато обединение, ако се стигне до това. Необходими ли са референдуми и от двете страни на границата, вероятно позволение от Лондон за такъв в Северна Ирландия и изобщо има ли някакви други юридически пречки, например?

– Необходими са съгласувани референдуми, както на юг, така и на север. Освен, че е абсолютно задължително съгласието за обединение на хората на север, то такава благословия е необходима от хората в Република Ирландия. Винаги се е приемало, че хората в Република Ирландия ще гласуват с подавляващо мнозинство за обединение. Това обаче не е задължително вярно. Както споменах „Фина Фойл“ и „Фина Гейл“ подкрепят обединението, но по-скоро на думи, докато всъщност те са партии на разделението. Преди споразумението от Разпети петък и сега Брекзит, те бяха приели мисълта, че конституционно разделянето на острова е почти за постоянно.

Нещата сега се промениха. Но се наблюдава и увеличение на привържениците на една все още латентна идея за запазване на сегашното статукво в Република Ирландия за разделен остров. Що се отнася до самото обединение, както споменах, необходими са референдуми и на север и на юг. В правомощията е на министъра за Северна Ирландия, който е министър в британското правителство, да свика такъв референдум, когато прецени, че е възможно повечето хора да гласуват за обединена Ирландия.

– Как би реагирала Европа на такова обединение? Мери Лу Макдоналд на практика призова ЕС да реагира по същия начин както при обединението на Германия и напоследък за Кипър.

– Да, чухме, че Мери Лу Макдоналд иска Европа да приеме позиция в подкрепа на обединението. Политиците в Лондон подозират, че целта на ЕС е да обедини Ирландия като най-добър начин да запази целостта на общия пазар, ако Обединеното кралство остане извън блока. Аз лично смятам, че Европа ще остане неутрална за известно време. Но това зависи от много неща. Трябва първо да видим как ще се развие Брекзит, да се изясни идеята какво би представлявала една обединена Ирландия. И изобщо дали ще бъде в най-добър интерес за Европа да подкрепи обединението.

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни