Connect with us

България

Гешев пак в парламента: съдебните реформи са тричане на българите

Публикувана

на

Главният прокурор Иван Гешев предупреди, че съдебните реформи ще са „обезкостяване и тричане на българите“ и ще доведат до бум на престъпността като от 90-те години. Той е на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, което късно вчера беше отложено за тази сутрин. Днес депутатите гласуват два законопроекта, свързани с прокуратурата – преместването на Бюрото по защита на свидетелите, което в момента е на подчинение на главния прокурор, в министерството на правосъдието и закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

„Слушам през последните дни политическото клише „юридическа реформа“. Това не е реформа, а юридическа катастрофа, а цената ще платят българските граждани. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо“, заяви пред журналисти преди заседанието Гешев, цитиран от Би Ти Ви.
Той твърди, че резултатът от преместването на Бюрото по защита ще доведе до рискове за защитените свидетели от мафията, както и „смачкване“ на най-важните дела в държавата – срещу олигарси и организираната престъпност.

По думите му, това не е реформа, а целта е да се унищожи работеща и ефективна структура. Той заговори и за „обезкостяването“ на главния прокурор и прокуратурата като цяло – или още „тричането“ ѝ. „Това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността в размер, може би, до този, който беше през 90-те години. Това е обезкостяване и тричане на българските граждани и общество и на тяхната сигурност“, заяви той.

„Тук сме, за да кажем, че българската прокуратура няма да носи отговорност. Когато се случат тези последствия, а те ще се случат в много кратки срокове ако се приемат тези закони, ние ще кажем, че някой трябва да носи отговорност, но не ние. Отказваме да носим чужда отговорност“, заяви главният прокурор. Той отправи и остри критики за бързането в приемането на тези законодателни промени. Гешев е в залата, където следи гласуването по първия законопроект за преместването на Бюрото по защита, който се разглежда на второ четене.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни