Connect with us

България

Гешев „върна“ Никола Филчев и Васил Мръчков в прокуратурата

Публикувана

на

Експертен съвет към главния прокурор ще помага на Гешев да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи. Това става ясно от съобщение на държавното обвинение. Съветът се състои от представители на научната общност с безспорен опит в областта на правото и изявени специалисти в правоприлагането с доказани професионални качества и авторитет, твърди прокуратурата.

В състава на съвета влизат двама бивши главни прокурори, и двамата професори – Васил Мръчков и Никола Филчев. Заради ерата „Филчев“ и недосегаемостта на главния прокурор през 2009 г. България беше осъдена в Страсбург. Филчев е един от най-яростните публични защитници на Гешев и не пропуска повод да громи критиците му. Главният прокурор е поканил за съветници и Валери Първанов, който беше заместник на Борис Велчев и Славка Славова, която е дългогодишен висш прокурор. В екипа влизат и бившият следовател Георги Илиев, който оглавяваше звеното за разследване на терористични актове в Национална следствена служба, както и Румен Киров, който беше начело на отдела „Стопански престъпления“ в националното следствие. Гешев ще бъде съветван и от проф. Момяна Гунева. Тя е член на Правния съвет на президента. Експерт в прокуратурата става и бившият шеф на Сметната палата проф. Валери Димитров, който по време на кампанията по избора на Гешев изпрати до Висшия съдебен съвет прочувствено писмо в негова защита.

В съвета на Гешев са още деканът на ЮФ на ВТУ проф. Георги Митов, проф. Костадин Бобев, който преподава в Бургаския свободен университет и ЮЗУ и дълги години беше директор на Научноизследователски институт по криминалистика и криминология (той също подкрепи Гешев за главен прокурор); деканът на правния факултет на УНСС проф. Христина Балабановапроф. Гошо Петков от УНИБИТ, доц. Ива Пушкарова, която преподава в СУ и Академията на МВР, бившият конституционен съдия доц. Маргарита Златарева, зам.-деканът на правния факултет на ЮЗУ проф. Габриела Белова, Павел Смолички, който преподава в УНСС, Ивайло Цонков и Капка Георгиева от СУ.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни