Connect with us

България

ВСС избира шестия главен прокурор, протест пред Съдебната палата

Публикувана

на

Три дни преди местния вот, ще се проведе друг важен избор – този на главен прокурор на България. Пленумът на Висшия съдебен съвет ще заседава днес с единствена точка в дневния ред – изслушване на кандидата и избор на главен прокурор.  По време на изслушването на заместника на Цацаров отново ще има демонстрации пред сградата на ВСС. До момента редица организации са изпратили въпроси към Иван Гешев.

 

Новият главен прокурор трябва да встъпи в длъжност януари догодина. Оставем на място за проследим как ще премине шествието тази вечер.

За да има нов обвинител номер едно, за него трябва да гласуват поне 17 от съдебните кадровици. Преди да  встъпи в длъжност, обаче, президентът трябва да издаде указ за назначаването му.

Главният прокурор осъществява надзор за законност, ръкоководи прокуратурата, организира и разпределя работата на своите заместници. Това е записано в член 126 на българската Конституция.  Встъпването в длъжност на новия главен прокурор става след указ на  президента. Държавният глава има право веднъж да откаже да подкрепи избора на ВСС. „Но ако Висшият съдебен съвет повторно предложи същото лице, президентът е длъжен да издаде Указ”, обясни бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

„Това не е нещо изключително за страната. Защото,а ко си спомним в миналото – Иван Татарчев беше назначен, без да има алтернативни кандидатури”, каза още проф. Пламен Киров.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари следващата година. По Конституция, ако дотогава няма избран нов главен прокурор и ВСС започне процедурата отначало, прокуратурата ще бъде ръководена от изпълняващ длъжността.

Кандидатура бе предложена от членовете на Прокурорската колегия на ВСС, които в мотивите си сочат, че професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев съответстват на конституционните и законови изисквания за заемане на длъжността главен прокурор на Република България“. Отчетени са постигнатите резултати в работата на Специализираната прокуратура под ръководството на Иван Гешев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни