Connect with us

България

Великобритания обвинява ЕС, че блокира шансовете за споразумение

Публикувана

на

Майкъл Гоув обвини днес Европейския съюз, че блокира шансовете за постигане на сделка за Брекзит, като отказа да отстъпи на британските искания за премахване на предпазния механизъм за ирландската граница, пише британският вестник The Times.

Гоув, който в кабинета отговаря за подготовката на Брекзит без сделка, заяви, че е „дълбоко натъжен“, че Брюксел е отхвърлил искането на Борис Джонсън за повторно отваряне на споразумението за оттегляне, заявявайки, че подобно поведение „не е в интерес на Европа“.

Неговите коментари дойдоха, след като Европейската комисия заяви, че е отворена за разговори с Лондон, но даде да се разбере, че предпазния механизъм не подлежи на премахване.
Това послание бе подкрепено днес от ирландския премиер Лео Варадкар, който предупреди, че не може да има сделка без правна защита, за да се избегне твърда граница в Ирландия. „Нашата позиция е, че споразумението за оттегляне, включително предпазния механизъм, е затворено. Но винаги има място за разговори и преговори “, каза той.

„Със сигурност можем да направим промени в политическата декларация и преди това сме демонстрирали, че е възможно да предложим пояснения.
След среща на правителствения „щаб“ за Брекзит Гоув настоява, че Великобритания е готова да започне разговори в „дух на дружелюбност“. Той обаче каза, че е от съществено значение ЕС да приеме нов подход, след като споразумението на Тереза Мей беше отхвърлено три пъти от парламента.
„Нуждаем се от нов подход и сме готови да се ангажираме с Европейския съюз, да преговаряме добросъвестно, за да сме сигурни, че можем да имаме приятелски отношения в бъдеще“, каза той пред репортери.
„Ще вложим цялата си енергия, за да гарантираме, че можем да постигнем тази добра сделка, но в момента ЕС е този, който изглежда казва, че не се интересува.
„Те просто казват:„ Не, не искаме да говорим “. Мисля, че това е погрешно и тъжно. Това не е в интерес на Европа. “

Варадкар обаче отрече, че ЕС отказва да говори с Лондон, и отново отправи поканата си към Борис Джонсън да отиде в Дъблин за разговори „без предварителни условия“, на която Даунинг Стрийт не отговори.
В същото време той каза, че споразумението за оттегляне не може да бъде отворено отново, въпреки че ЕС може да предложи „разяснения“, както и възможни промени в политическата декларация относно бъдещите отношения между Обединеното кралство и Брюксел.

„Нашата позиция е, че споразумението за оттегляне, включително предпазния механизъм, е затворено. Но винаги има място за разговори и преговори “, каза той.
Въпреки очевидно все по-втвърдените позиции на двете страни, Варадкар заяви, че не се е примирил за Брекзит без сделка. „Не приемам, че е неизбежно. Има много начини, по които не може да се избегне излизане без сделка. Със сигурност не съм фаталист за това “, каза той.
„Както често се случва преди споразумение, нещата могат да бъдат малко трудни, но завършват със споразумение и мисля, че това е възможно и сега.“

Притесненията в Брюксел рязко се повишиха след среща миналата седмица между висши представители на ЕС и главния съветник за отношенията с ЕС на Джонсън Дейвид Фрост. Според неназован представител Великобритания няма алтернатива на Брекзит без споразумение и „няма намерение да преговаря”. „Изглежда, че Брекзит без сделка е главният сценарий на правителството на Обединеното кралство“, заяви цитираното лице.

Говорител на Европейската комисия заяви, че председателят на комисията Жан-Клод Юнкер е подчертал, че е готов да се срещне с Джонсън, въпреки че следващият ход трябва да дойде от британската страна.
„Както председателят Юнкер каза на премиера на Обединеното кралство Джонсън, Комисията остава на разположение през следващите седмици, ако Обединеното кралство желае да проведе разговори и да изясни по-подробно своята позиция, независимо дали по телефона или лично“, каза говорителят.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни