Connect with us

България

Борисов в Сърбия: Големият ни грях е, че магистралите са безплатни за българите

Публикувана

на

Eдин от големите ни грехове е, че магистралите са безплатни за българите. Като влизат в Сърбия, Гърция, Северна Македония – си плащат, а в България е безплатно, казва в интервю за Първа сръбска телевизия премиерът Бойко Борисов. Той публикува откъс от него на своя профил във „Фейсбук“. На въпроса защо магистралите са безплатни Борисов с усмивка уточнява: „Ние нямахме нито една магистрала. Толкова им се радвахме, като почнаха да излизат – „Тракия“, „Марица“, „Струма“, „Люлин“, че въобще и не помислихме затова. И хората свикнаха“.

Премиерът споменава, че подходът за магистралите да се плаща е правилен и България върви към него. От януари тази година превозните средства с обща маса до 3.5 тона, включително и чуждестранните, могат да ползват магистралите и общо около 20 000 километра републиканска пътна мрежа с покупката на електронни винетки. Те са с валидност два дни и половина (уикенд винетка), седмица, месец, тримесечие и година, а цените варират между 10 и 97 лева.

 

До 1 март следващата година електронни винетки ползват и камионите, и автобусите, но след тази дата се планира те да преминат на тол-система, с плащане на база изминатото разстояние. Към момента все още няма яснота за цените, но пък беше съобщено, че платени за тях ще са само 6050 километра републикански пътища.

 

Премиерът уточнява, че в момента безплатните магистрали не са голям проблем, защото икономиката върви напред, а тол системата е пред пускане. Пред сръбската телевизия Борисов казва, че вижда възможност балканските държави да си уеднаквят тол системите, така че цените на километър да са еднакви в различните държави, което би улеснило бизнеса.

 

На въпрос как може да се намали времето за чакане на българо-сръбската граница премиерът посочва, че се работи по разширяване на ГКПП Калотина. Имало и идея да се направят бързи ленти за транзитно пътуващите, на които срещу заплащане да се минава по-бързо.

 

Бойко Борисов посочва, че една време граничните пунктове между бивша Югославия и България са строени малки, за да не могат през тях да преминават хора и българите да бягат в Югославия. Според него това си е било една своеобразна Берлинска стена за бизнеса, инвеститорите и туризма.

 

Говорейки за откритата вчера магистрала от границата с България до Ниш и разширяването на пътя София – Калотина, Бойко Борисов казва, че така нашата страна си осигурява бърз транспорт за и от Западна Европа, включително с използването на пристанищата в Бургас и Варна, а сърбите получават бърз достъп до „топлите пристанища на Черно море и Истанбул“.

 

По-рано днес при, инспекцията на напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България, Борисов обяви идеята си за още една магистрала – между Александруполис – Димитровград. Така България щяла да получи достъп до Егейско море, а Гърция до Черно море и Дунав, и то без войни.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни