Connect with us

България

Бойко Борисов на среща при президента за Скопие и Северна Македония

Публикувана

на

Президентът свиква консултативна среща за двустранните ни отношения със Северна Македония и очакваната покана към нея от Европейския съюз за започване на преговори за членство. 

Темата, обявена от държавния глава, е „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Република Северна Македония за присъединяване към ЕС“.

На срещата ще присъстват всички институции, които имат отношение по въпроса с еврочленството на югозападната ни съседка и изпълнението на договора за приятелство. Там обаче няма да е председателят на парламента Цвета Караянчева, която все още се лекува след направената операция на рамото след претърпения пътен инцидент в Шуменско. Вместо нея ще има заместник-председател на НС.
Както е известно, на 17 октомври ще има Европейски съвет, на който се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за старт на преговори за членство на Македония и Албания. То обаче може да бъде взето само ако абсолютно всички страни членки се съгласят. Само преди ден вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заяви, че на 17 октомври България не трябва да бърза да дава зелена светлина за започване на преговори с Македония за еврочленство, докато „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония“.

Само 2 дни преди заседанието на Европейския съвет, на 14 и 15 октомври, ще бъде проведено поредното заседание на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси. Предишното заседание в София преди две седмици не постигна успех в очакванията да започне изчистване на въпроса за делото на Гоце Делчев. След това президента Румен Радев втвърди тона си към западната ни съседка.

България категорично отказа Гоце Делчев да бъде почитан на 7 октомври – датата, на която комунистическият режим предава костите му на Скопие. А Захариева даде ултиматум на Скопие до края на годината за изчистване на въпроса.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни