Connect with us

България

Вежди към Божанков : Абе, комсомолец, не си ли много малък да ми викаш шайка?

Публикувана

на

Изборният кодекс предизвика размяна на взаимни обвинения, остри критики и лични нападки между управляващи и опозиция започна дебатът по окончателното гласуване на промените в изборните правила.

Изборният кодекс успя да скара депутатите още преди да бъде подложен на гласуване дори и един от предвидените текстове.

Конкретен повод за това стана депутатът от БСП Крум Зарков, който разкритикува управляващите за това, че промените се приемат твърде бързо и без дебат, защото късно снощи бяха одобрени в Правна комисия, а тази сутрин влязоха в пленарна зала за окончателно гласуване.

„Това, което се случи снощи и се случва днес, минава всякакви граници. Не ви ли прави впечатление, че от 00.30 часа вчера, когато завършихме заседанието, днес вече има хора, готови да протестират? Не ви ли прави впечатление, че се отнемат права на граждани?“, продължи с критиките Зарков. Според него по време на дебатите не се е чул нито един съществен аргумент относно важните текстове. „Днес много от вас ще натискате копчета, без да знаете какво правите. Още тази вечер ще отидете в медиите, за да разказвате за решения, които не знаете. Този парламент има 8% рейтинг и единственото учудващо е, че все още има 8%, които му вярват“, обърна се той към управляващите.

Отговорът на ГЕРБ не закъсня. „В това 10-часово заседание на Правната комисия опозицията не беше прекъсната, не беше осуетена възможността да изразява становище. Не сме мерили времето на изказвания, съобразно правилника. В този дебат беше важно да чуем и гласовете на опозицията, и гласовете на българите в чужбина, и гласовете на извънпарламентарната опозиция“, подчерта Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Напрежението в залата се повиши рязко след като на трибуната излезе депутатът от БСП Явор Божанков. „Това, което се случи снощи на Правна комисия, беше шамар в лицето на българския народ и тежък удар срещу демокрацията“, заяви той. Според него голяма част от обсъжданите текстове са писани „на коляно“, а за пример даде актовете, които според ИК могат да се обжалват от ВАС. „От 48 акта останаха 11“, аргументира се той. Божанков разкритикува и „Обединени патриоти“ за подкрепата им към някои предложения. „Заклахте преференциалния вот. Или сте във властта, или сте извън нея. Подложени сме на произвола на една шайка“, смята той.

„Най-малко вие може да бъдете моралният стожер на „Обединени патриоти“ ,защото преди две години и нещо, в Горна Оряховица, Радан Кънев ви представяше като новия десен лидер. Днес сте депутат от БСП и вие ще говорите за морал. Човек трябва да има и малко срам“, отговори Юлиян Ангелов от патриотите.

На изказването на Божанков реагира още Вежди Рашидов от ГЕРБ. „Абе, младеж, комсомолец, не си ли много малък да ми викаш шайка?“, попита той от парламентарната трибуна. „Не съм живял 68 години едно младо момче, което не било във войската, да ми вика шайка“, продължи Рашидов.

Последва извинение от страна на Божанков, който се оправда, че думата „шайка“ не е харектерна за неговия речник, а е влязла в него отвън, визирайки заглавието на книга, написана от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

Парламентарното мнозинството отхвърли предложението на ДПС за връщане на стария режим при разкриването на избирателни секции в чужбина.

По време на дебатите по второ четене за промените в Изборния кодекс от движението настояваха за падането на лимита от 35 секции в държавите извън Европейския съюз, както и за премахването на принципа за уседналост по време на местните избори.

Предложенията бяха аргументирани от депутата Хамид Хамид, според когото всички тези ограничения водят до нарушаване на избирателни права на българската диаспора зад граница. Той припомни, че тези ограничения скоро ще засегнат и българите във Великобритания, а причината за това е процедурата по Брекзит. Хамид припомни още, че големи български общности има още в Турция, САЩ, Канада и други държави.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък наблегна на твърдението, че принципа на уседналост, залегнал в сега действащия Изборен закон, противоречи на самата Конституция на страната.

Очаквано депутатите приеха предложението на ГЕРБ за решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК). Новите правила предвиждат при съдебна отмяна на решение за отхвърляне на ЦИК, тя да може да постанови ново решение с мнозинство повече от половината от членовете ѝ, а не с квалифицирано мнозинство, както бе досега.

Парламентът ще продължи работа по идеята на БСП за изготвяне на публичен регистър на избирателите.

След дебата депутатите прекъснаха работата си по второ четене на Изборния кодекс заради насрочено извънредно заседание на Комисията по правни въпроси.

Предложението за това дойде от председателя ѝ Данаил Кирилов, който го аргументира с необходимостта от допълнителен доклад по предложението на БСП за изготвяне на публичен регистър на избирателите. Кирилов допълни още, че на заседанието ще бъде повдигнат и въпросът за разширяването на машинното гласуване.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама

Популярни