Connect with us

България

Велики четвъртък e: денят на Тайната вечеря

Публикувана

на

С Велики четвъртък навлизаме в същината на великденските празници. Това е денят, в който се възпоменава Тайната вечеря. Исус е евреин и като всеки евреин чества празник Пасха – сяда на празнична вечеря, която е последното му ядене с учениците.

 

Преди това той измива краката на апостолите, жест, присъщ само на слугите – знак, че всеки, който има власт, трябва да служи на другите.

 

Затова в определени църкви епископите и свещениците измиват краката на няколко мъже след литургията.

На Велики четвъртък Господ установява Евхаристията – тайнството на тялото и кръвта на Христос, което се раздава на вярващите под вид на хляб и вино. На този ден по специален начин християните са призовани да приемат причастие.

След Тайната вечеря Спасителят заедно с учениците се отправя към Гетсиманската градина, където е заловен. Като спомен за това се отива в средата на храма и се четат 12 откъса от Евангелието, които разказват за Страданията Христови.

Службата е дълга и уморителна, както всички литургии преди Великден. Прави се и велик маслосвет – всеки желаещ е помазан с елей за здраве.

Народни традиции

На Велики четвъртък се боядисват яйцата, символ на гроба на Христос и Възкресението. Боядисва ги най-възрастната жена в дома. Първото яйце винаги е червено – символ на пролятата кръв на разпнатия Христос. С него се прави кръст на челата на децата за здраве.

Яйцето символизира и началото на живота, защото от него се ражда малкото пиленце. Има данни, че още християните в Месопотамия са практикували обичая да приготвят червени пасхални яйца.

Легендата за Мария Магдалена

Традицията да се подаряват яйца най-вече се свързва с легендата за яйцето, което Мария Магдалена е подарила на император Тиберий.

Според Димитри Ростовски, Мария Магдалена е имала възможност да се срещне с императора и като подарък му е занесла червено яйце.

Друга версия на преданието разказва как императорът се усъмнил във вестта за Възкресението и казал: „Както яйцето от бяло не може стане червено, така и мъртвите не възкръсват“. Тогава станало чудо – бялото яйце започнало да почервенява.

Според някои обичаи първото яйце се пази цяла година за здраве на дома под иконата на Дева Мария. Второто яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечер.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement