Connect with us

Култура

В чизмите на приказките с Шарл Перо: Дори чудесата изискват известно време…

Публикувана

на

На 12 януари се навършват 393 години от рождението  на Шарл Перо – най-сладкодумният разказвач на детски приказки.

Едва ли има дете по света, което да не приспивано и да не е получило от тях първите си представи за добро и зло, за чест и безчестие – „Червената шапчица“, „Пепеляшка“, „Спящата красавица“, „Синята брада“, „Котаракът в чизми“, „Малечко Палечко“, „Магарешката кожа“ и други. Перо написва първите си пет приказки под името на сина си Пиер Дарманкур и през 1695 г. посвещава ръкописа на Мадмуазел, племенница на Краля Слънце. Твърди се, че по този начин е искал за издигне авторитета на Пиер в кралския двор.

Роден в буржоазно чиновническо семейство. Получава юридическо образование и постъпва на кралска служба. Неговият брат, Клод Перо, е известен за времето си архитект. С литература Шарл Перо започва да се занимава едва от 1683 г., когато е 55-годишен. През 1671 г. е избран за член на френската академия на науките.

През 1687 г. чете полемичната поема ”Векът на Людовик Велики” и чрез нея призовава писателите да отразяват в произведенията си съвременния живот и нрави, да черпят сюжет и образи от народното творчество и обкръжаващата действителност. Според Перо фолклорът с живия си и изразителен език, тънък хумор, богато идейно съдържание, може да се използва като източник за създаване на самобитна съвременна литература. Чрез собственото си творчество Шарл Перо допринася за приближаването на литературата към реалистичното изображение на действителността и ускорява създаването на литературата на Просвещението. Той е един от най–пламенните противници на класицизма и със своите естетически възгледи става носител на рационализма, на прогреса. В устното народно творчество Шарл Перо открива разнородни сюжети и образи за създаване на нови художествени произведения.

Това са „Спящата красавица“, „Червената шапчица“, „Синята брада“, „Котаракът с чизми“, „Вълшебници“. Ръкописът е богато украсен, както е била модата, с винетки и илюстрации на Шарл Перо, а всяка приказва завършва със стих с поучителен характер.

Книгата е публикувана за пръв път през 1697 г. под заглавие „Приказки за моята майка“ или „Истории и приказки от старото време с морални наставления“ и в нея първоначално влизат осем приказки, сред които „Червената шапчица“, „Котаракът в чизми“, „Малечко-Палечко“ и „Пепеляшка“. В следващите издания Перо добавя още две приказки и една повест. Всичките му приказки завършват с поучителни стихове.

Шарл Перо не след дълго е разкрит и получава признание. Става член на Френската академия на науките. Той издава и публично чете труда си „Векът на Луи Велики“, който има програмен характер и призовава писателите и поетите да избягат от скованите дворцови форми и да обогатят сюжетно, езиково и смислово творбите, ползвайки народно творчество и неговото богатство. Така Шарл Перо става един от първите носители на идеите Просвещението.

Според Перо, фолклорът с живия си и изразителен език, тънък хумор, богато идейно съдържание, може да се използва като източник за създаване на самобитна съвременна литература.

Шарл Перо е виден юрист, прекарал целия си живот в Париж във вярна служба на на Краля Слънце Луи XIV. Роден е и израсъл в буржоазно семейство, близо до кралския двор. Брат му също е видна за епохата си личност – архитект в двора.

Но Шарл Перо, авторът на няколко от любимите приказки на всички времена, започва да работи над тях на 55-годишна възраст. Тогава епохата е била такава – цени се поезията, театъра и кратките хумористични форми. Лекота, забава, блясък – това е Кралят Слънце. Нуждата да се живее в една непрестанна метафора, предизвиква процъфтяването на един нов жанр – авторската приказка.

1. „Защото знаеш, че аз съм лабиринт, в който човек лесно се губи.“

2. „Мечтата е желание на сърцето.“

3. „Джентълменът имаше също млада дъщеря, с рядка доброта, наследена от нейната майка, която била най-доброто създание на света.“

4. „Там бяха всички жени, за които Синята брада се бил венчал и чиито гърла бил прерязал.“

5. „Чарът е истинската дарба на феите.“

6. „Добрите обноски не са лесни – нуждаят се от малко усилия. Но когато най-малко очакваме, ни носят богати и редки награди.“

7. „Грубата сила и купищата диаманти подчиняват другите на твоята воля, но добрите думи имат по-велика сила и носят повече ползи.“

8. „Не знаеш ли, че тази къща принадлежи на чудовище, което яде деца?“

9. „С цялото си сърце ти пожелавам да си най-обичания принц на света.“

10. „Дори чудесата изискват известно време.“

11. „Колкото по-малко е красноречието, толкова по-искрена е любовта.“

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2021
ПВСЧПСН
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Advertisement