Фундамент на правовата държава е спазването на принципа за разделение на властите. Това посочва изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в позиция, изпратена до БТА.

 

„Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт“, пише Сарафов.

„Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава“, допълва и. д. главен прокурор.

Бе да споменава конкретно става ясно, че позицията на Сарафов идва в отговор на декларацията на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и.д. главен прокурор Борислав Сарафов да подаде незабавно оставка.

Според Сарафов призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез „законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото.“

В петък Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов, който до този момент беше заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Той ще изпълнява функциите до избора на нов главен прокурор от Пленума на ВСС.

По рано днес и вицепрезидентката Илиана Йотова коментира декларацията на ДБ-ПП

„Даже за мен беше учудваща тази нова реакция от страна на една от парламентарно представените партии и коалиции, която според мен снощи направи опит да се набърка в независимата съдебна система. Това не ме учудва“, каза Йотова.

vlastta.bg