Connect with us

България

След Менда , Стоичков и Борисов: Столичният кмет с титла „Доктор хонорис кауза“

Публикувана

на

Кметицата на София Йорданка Фандъкова получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Медицинският университет в София. Титлата бе връчена на церемония в Майчин дом. През 2018  Йорданка Фандъкова получи същото звание и от Военна академия „Георги Сава Раковски“.

Днешната титла се връчва  от Медицинския университет за дейността на градската управа в София в сферата на здравеопазването. Медала й връчи ректора на университета проф. Виктор Златев, а от проф. Генчо Начев получи грамота.

Фандъкова отбеляза, че званието е чест за нея. Тя сподели, че за нея превенцията и профилактиката в здравеопазването са кауза. Напомни и, че Столичната община е създала пет програми за профилактика. Те са за превенция на заболявания като рак на млечната жлеза, миома, болести на белия дроб и на простатата. Столичната община има и ин витро програма от 2015 г., с помощта на която са родени 9 бебета, изтъкна още Фандъкова.

Градската управа дофинансира общински болници с 8-10 млн.лв годишно. В бюджета за 2019 г. сме заложили близо 21 млн. лв. за здравеопазване – с 10 млн. лв. дофинансираме дейности, които не се покриват от касата, 6 млн. лв. са отделени за инвестиции в оборудване и ремонти на общинските болници и ДКЦ-ата“, каза в речта си Фандъкова. Общината е инвестирала над 1,1 млн. лв.в нова медицинска апаратура и ремонти в болница „Шейново“. Тази година предстои цялостно саниране на сградата.

В държавата титлите отдавна нямат стойност. Почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ беше присъдено на известния ни футболист и настоящ почетен консул в Барселона Христо Стоичков през 2011 година. Премиерът Бойко Борисов получи титлата „доктор хонорис кауза“ от Техническия университет във Варна. Финансовото острие на ГЕРБ Менда Стоянова получи титлата от Музикалната академия.

Грозно и невъзпитано е да се кичи някой с титла, заслугите за коята са на обществото.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни