Connect with us

Свят

Речта на Путин и реакцията на Джо Байдън: Какво се случва след признаването на „републиките“?

Публикувана

на

Владимир Путин отново реши да премести границите на Украйна. В реч, продължила почти час, той оповести едно „закъсняло решение: незабавното признаване на независимостта и суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република“. Това са райони в Украйна, под влиянието и властта на лоялни на Москва сепаратисти, които през през 2014 г. едностранно обявиха независимост. В Донбас са и най-големите въглищни находища в Украйна.

Веднага след появата на Путин руската телевизия показа подписването на два „Договора за приятелство и взаимопомощ“  между Кремъл и марионетните президенти на двата региона.

Държавната дума на Руската федерация одобри текстовете на споразуменията за сътрудничество, които снощи президентът Владимир Путин подписа с признатите от него за независими държави Донецка и Луганска народни републики, намиращи се на украинска територия.

Документите първо бяха гласувани от съответните комисии на парламента, а после бяха ратифицирани с пълно единодушие и от долната камара, с което официално влязоха в сила от днес. Срокът им на действие ще е 10 г., като клаузите предвиждат съвместна охрана на границите на трите страни.

Освен това споразумението позволява на Русия да дислоцира военни бази в Донецк и Луганск. Договорите предвиждат също съвместно развитие на икономическите и търговските връзки. От своя страна Русия се задължава да подпомага развитието на банковата система на двете републики, в които за официална валута се въвежда руската рубла.

Путин аргументира решението си с предполагаем „геноцид“, който украинският „режим“ извършва в момента срещу жителите на Донбас – аргумент, който е използвал и преди и който предизвиква само поклащане на главите на събеседниците на Путин.

Поразителното в речта на Путин обаче беше, че предполагаемият „геноцид“ и боевете на фронтовата линия на Донбас не изиграха основна роля в решението на руския държавен глава. Вместо това той говори надълго за историята на украинската държавност, която вече беше интерпретирал по идиосинкратичен начин в есе през лятото на 2021 г.

Украйна като държава е продукт на Съветския съюз и неговия основател Владимир Ленин, да, в известен смисъл, на Русия – каза Путин. Независимостта ѝ, от своя страна, е „грешка“ на комунистическата партия при Михаил Горбачов, продължи той.

Президентът Володимир Зеленснки заяви, че Украйна обмисля скъсване на отношенията с Русия. По думите му запитване да подобно решение е изпратило външното министерство в Киев. В случай на мащабно нахлуване в страната ще обявя военно положение, но имайте предвид, че и други държави ще бъдат застрашени, цитират думите му местните медии и „Ройтерс“. Но все пак той продължавал да вярва, че няма да има голяма ескалация и война срещу страната му, която бързо се нуждаела от помощ под формата на санкции срещу Москва.

По същото време външният министър на Сергей Лавров постави в Москва под въпрос дали Украйна изобщо има право на суверенитет, защото властта в Киев не представлявала съставните части на страната. „Не вярвам някой да може да твърди, че украинският режим представлява след държавния преврат от 2014 г всички хора натериторията на украинската държава“, зитира думите му „Интерфакс“.

На практика този ход на Путин обявява за равнопоставен на Русия субект двете сепаратистски формирования на проруски сили в Източна Украйна, подкрепяни, въоръжавани и финансирани от Москва.

След ратифицирането на договорите – няма съмнение, че това ще е факт още в ранния следобед на днешния ден – могат да се склюват всякакви двустранни споразумения, съюзи, включително за военно сътрудничество и отбрана.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2022
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement