Connect with us

Водещи новини

Разрешиха ексхумацията на Франко

Публикувана

на

Върховният съд на Испания реши останките на Франсиско Франко да бъдат ексхумирани. По този начин се подкрепя предложението на социалистическото правителство диктаторът да бъде преместен от националистически мавзолей в гробище, пише Би Би Си.

Ексхумацията на бившия генералисимус срещна голяма съпротива от семейството му, което, в крайна сметка загуби в съда. На държавно ниво предложението предизвика разделение сред населението. Към момента Франко е погребан в мавзолея „Долината на падналите” заедно с хиляди други загинали в хода на Гражданската война в Испания. Мнозина виждат комплекса като триумф на фашизма и вдъхновение за крайнодесните.

Испанските медии твърдят, че ексхумацията може да се случи преди парламентарните избори на 10 ноември. Планът е Франко да бъде положен до съпругата си в гробището „Ел Прадо”, северно от Мадрид.

Наследници на жертвите на диктатора подкрепят преместването. Режимът на Франсиско Франко продължава от 30-те години на XX в. и приключва през 1970 година, пише Би Ти Ви.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

Advertisement