Connect with us

България

Президентът: Олигархията не е на Радев, тя е при чекмеджетата с кюлчета

Публикувана

на

Президентът Румен Радев носи отговорност за назначаването на служебното правителство, защото така е по конституция. Но под него са заложени бомби на дистанционно управление, обяви държавният глава пред БНР.

„Не бягам от отговорност. Търсил съм отговорност и мотивираност при избора на служебни министри. Трудно хора се съгласяват да бъдат такива. Отиващата си власт разполага с всички механизми.

Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми – финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност“. каза президентът.

Той допълни, че хората, които са приели с готовност тази мисия, са натоварени с очаквания. Работил е с тях и познава техния професионализъм. Най-важното е бил балансът между професионализъм, контактност и единодействие.

Радев обясни, че не иска да мисли за трети избори тази година. Не е добре България да няма парламент. България е парламентарна република. Много е важно да имаме правителство. Доколкото служебният кабинет може да се включи в ново правителство – това е модел за излизане от кризата, каза президентът.

„Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции. Народното събрание контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов“, посочи Радев.

Правителството на Борисов върза ръцете на следващите управляващи, като не прие актуализация на бюджета. Служебният кабинет е натоварен с много отговорности, допълни той. Той трябва да търси допълнителни възможности, а това допълнително го натоварва. Отишлото си правителство абдикира от една изключително важна задача за управлението на България – да депозира неговия План за възстановяване и устойчивост в ЕК. По този начин отново постави служебния кабинет в една изключително трудна ситуация, посочи Румен Радев.

Държавният глава допълни, че до дни ще се вземе решение дали планът да бъде внесен в този вид, като така всички негови пасиви ще бъдат „хвърлени върху служебното правителство“, или да бъде актуализиран.

За олигархията

Президентът коментира въпроса за свързаността на служебния кабинет с олигархията в България.

„Няма как олигархията – Васил Божков или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер, те дори не се пресичат“, каза Радев.

Според него качеството на институциите са причина за изтичането на хора и пари навън.

„Когато има политически риск от експроприация на бизнеса, било то от държавата или от олигархични кръгове около управляващите, когато има вмешателство в работата на регулаторните органи, когато законодателството е абсолютно непредвидимо, и когато съдебната система не може да защити хората да правят конкурентен, открит и честен бизнес, виждаме какви са резултатите – не са в наша полза. Тези неща трябва да променим. България има огромен потенциал. България има прекрасни хора и дадености, но това, което не сме имали, е адекватни институции, които да дадат възможност на тези хора да разгърнат своя потенциал тук в България“, заяви Радев.

И запита кой е на власт от 11 г.

„Олигархията е негова (на Борисов). Има един железен закон на олигархията, формиран още 1917 г. от немския социолог Роберт Михалс – всяка олигархия се стреми с натрупания ресурс да започне да работи и със следващото управление“, обяви Радев.

За мутрите

„След като премиерът спи с пистолет до главата си, при това е охраняван от НСО, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета с кюлчета със злато, значи има мутри. При една промяна тези хора се притесняват – да би да изплуват злоупотребите им, да бъдат убити от потоците на финансите и да не би да се проведат честни избори“, коментира държавният глава.

За прокуратурата

„Режимът рухва и пред българската прокуратура има сериозна дилема – или да почне да работи в интересите на обществото или и тя да бъде завлечена в небитието“, каза Радев.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2021
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement