Connect with us

Водещи новини

Почина журналистът и писател Стоян Николов-Торлака: размисли или Рубли няма, действайте…

Публикувана

на

Стоян Николов-Торлака: „Ако не го направим ние сме на последния влак. Половината от нас ще избягат, другата половина естествения подбор ще ги прибере. Ние нямаме още много време.“

Внезапно от този свят си е отишъл авторът на първия български роман, написан на северозападен диалект „Северозападен романь“. 

Стоян Николов-Торлака: „Единственото нещо, което не можем да отречем на българите е, че са способни да оцеляват повече и от едноклетъчните организми. Ние винаги си мислим, че сме на ръба, винаги си мислим, че по зле не може да става, а то става по-зле и ние продължаваме да оцеляваме.“

Разказва го от собствен опит. От името на тези, за които темата за свободата и робството свършва с местния селски дерибей и щастието да имаш 200 лева заплата и още 200 под масата.

Стоян Николов-Торлака: „Всяко населено място си има по един дерибей. Който държи заводите, цехчетата или каквото и да било за производство. Държи и заведенията. Държи и властта, пряко или посредством хора, на които плаща и си прави каквото поиска. Обаче държавните ни мъже и жени предпочитат да имат тия феодали по места, които им осигуряват гласове по избори, които могат да им свършат някакви неща, когато се наложи и през останалото време да си кротуват, а нещата да си вървят както вървят до сега. Заради това хората се чувстват изоставени от държавата, затова не и вярват, всеки гледа да спестява от данъци, да плюе по политиците на маса и накрая всеки се оправя самосиндикално, кой както може.Цялата държава гръмна около тези робства и съжителства дето изобщо не съществуват в учебниците. За да забравим две големи теми – доклада на Европейската комисия и това писмо на западните компании, които казват защо не може да се работи в България.”

Казва, че понякога се пита дали семейството му заслужава да търпи несгоди, заради неговото твърдоглавие. Но не участва там, където утре няма да може да си държи главата изправена.

Стоян Николов-Торлака: „Аз много пъти съм се колебал за напускането и стоенето в България. Хубаво, аз така или иначе съм решил, че няма да го направя, обаче не знам дали правя нещо хубаво за децата си като оставам тука?! Най-непоносимото е, че хората, които работят в медиите се съгласяват с тези неписани правила, които се налагат от олигарсите, които така или иначе държат почти всички медии в България. Има теми по които не трябва да се пише, има теми, които се преекспонират ,за да се наслагва чувство за безнадеждност, за лошотия, за параноя, за това как има и по зле от нас. Ние прекалено дълго живеем в някаква шизофрения и почваме да мислим, че това, което ни се случва, това е нормалното и го приемаме.”

Ако имаме силно правосъдие и медии, всичко се променя.

Стоян Николов-Торлака: „Вижте кои са героите на нашето време. Мутрите с джиповете и ланците и каките със силикона. Те са тези, които имат пари и са модел за подражание. Кой ще подражава на учителя си, който идва със сако на 25 години протрито на лактите? Няма. Но държавната политика е такава, че учителите, лекарите, хората, които трябва да са гръбнак на обществото, музейните работници, хората от читалищата, те са поставени в просто немислимо положение.“

Опелото ще се състои в неделя от 12 часа в старата църква в Монтана.

Стоян Николов-Торлака е роден на 3 октомври 1979 година в Монтана. Завършва история във Великотърновския университет „Свети Кирил и Методий“ и културна антропология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, след което работи като журналист. Баща на трима синове – на 9, 11 и 14 години.

Бил е редактор и автор в редица онлайн и печатни медии. От 2015 година насам има своя коментарна рубрика в сайта Биволъ.

След дебюта си през 2014 г. със „Северозападен романь“, Стоян Николов пише през 2015 г. продължение на историята от романа в книгата „Автономията???“. Третата част от своеобразната поредица е „Май ше ни бъде“ от 2016 г. През 2017 г. писателят издава първия си исторически роман – „Иваил цар“. 

Четвъртата книга от Северозападната поредица „Херакъл от Диви дол“ излиза през 2019 г.

През 2020 г. излиза романът му „Хазарт“ – съвременна история за един младеж, който се увлича по залозите и се поддава на притегателната сила на хазартната зависимост.

Сборникът „101 текста на Торлака за Биволъ“ също излиза от печат в края на 2020 г. В него са включени статии на Стоян Николов-Торлака, писани за сайта „Биволъ“ в периода 2015 – 2020 г. Поводът е 10-годишнината от създаването на медията.

Поклон пред паметта му. 

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2022
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement