Connect with us

Любопитно

Плоска ли е Земята, вярващите в това нарастват…

Публикувана

на

Изследователи смятат, че са идентифицирали основния двигател за тревожното нарастване на броя на хората, които смятат, че Земята е плоска.

Тяхното подозрение се засилило, когато са присъствали на най-големите световни сбирки на движението на вярващите, че Земята е плоска в американския щат Северна Каролина през 2017 г. и след това в Денвър, щата Колорадо през миналата година. Интервюта с 30 участници са показали модел в историите, които хората са разказвали за това как са се убедили, че Земята не е голяма кръгла скала, която се върти в пространството, а голям плосък диск, който общо взето прави същото нещо. От 30-те души всички, с изключение на един, са казали, че не са смятали Земята за плоска преди две години, но са променили мнението си, след като са гледали видеоклипове, подкрепящи конспиративни теории в YouTube.

 

„Единственият човек, който не казваше това, беше там с дъщеря си и зет си и те са го видели в YouTube и му разказали за това“, казва Ашли Ландрум, която е водещ автор на изследването в Тексаския технически университет. Интервютата са показали, че повечето са гледали видеоклипове за други конспирации, с алтернативни теории за събитията около атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, стрелбата в училище в щата Кънектикът през 2012 г. и дали НАСА е изпратила астронавти на Луната, когато YouTube е предложил да гледат други видеоклипове.

 

Ландрум посочва, че един от най-популярните видеоклипове, в които се говори, че Земята е плоска, е озаглавен „200 proofs Earth is not a spinning ball“ („200 доказателства, че Земята не е въртяща се топка“), като той изглежда ефективен, защото предлага аргументи, които допадат на толкова много умонагласи – от библейски буквалисти и конспиративни теоретици до онези с по-научна наклонност.

 

Така или иначе, интервюираните са се оказали вярващи и скоро са се питали „къде е изкривяването?“ и „защо хоризонта е винаги на нивото на очите?“, питания, внушени им видяното във видеоклиповете. Ландрум, която е представила резултатите си на ежегодната среща на Американската асоциация за развитие на науката във Вашингтон, каза, че не смята, че YouTube прави нещо открито погрешно, но заяви, че ако сайтът иска да помогне, той може да промени алгоритъма си, за да показва по-точна информация.

 

„Има много полезна информация в YouTube, но и много дезинформация“, предупреждава Ландрум и допълва: „Техните алгоритми улесняват да приключиш слязъл в заешката дупка, като представят информация на хора, които ще бъдат по-податливи на нея.“

 

„Вярвайки, че Земята е плоска, само по себе си не е непременно вредно, но това идва опаковано с недоверие към институциите и авторитетите“, добави тя, като настоя: „Искаме хората да бъдат критични потребители на информацията, която им се дава, но има баланс, който трябва да се получи.“

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни