Connect with us

Бизнес

Официално: Електромобили ще се произвеждат в Ловеч, цена – 20 хил. евро

Публикувана

на

България подписа меморандум с германската компания Next eGO за изграждането на завод за електромобили у нас. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии.

Стартовата цена на произвежданата в България електрическа кола на германската Next.e.GO Mobile ще е 20 000 евро. Това съобщиха днес германските инвеститори при подписването на меморандум за сътрудничество с министъра на икономиката Кирил Петков и с Българската агенция за инвестициите.

Новината, която обявихме преди една седмица, в този момент става реалност. Много съм горд, че една немска компания на бъдещето за електрически автомобили ще направи основното си производство в град Ловеч. Инвестицията е за 140 млн. евро и се надяваме, че работните места ще бъдат над 1000, каза на пресконференция Кирил Петков след подписването на документите за започване на инвестиционен проект на германски производител на електромобили у нас.

По думите му, голяма част от добавената стойност ще се произвежда в България, не е само сглобяването на колите.

„Цялата алуминиева конструкция ще бъде произведена в България. Кабелите ще бъдат произведени в Ямбол. Имаме още няколко български доставчика, които ще работят с тях и всичко ще се случи в Ловеч. Имаме нужда от точно такива работодатели с висока добавена стойност, експортно предприятие с идеята да расте и тук да стане хъб за електрическите автомобили“, допълни министърът.

Next.e.GO Mobile ще построи завода си на територията на индустриалния парк в Ловеч и първите произведени автомобили се очакват в края на 2023 г.

Електромобилът е разработен за движение в градска среда – достига 80 км в час, а с едно зареждане може да измине 200 км. Това е 10 пъти повече от средния пробег в градска среда, заявиха от компанията. Предвижда се производство и на по-мощен модел 4×4.

„Голямо предимство на този модел е, че не се нуждае от специална станция за зареждане. Това може да стане от нормален контакт, например в гаража, и времето за зареждане е 6 часа“, посочи министър Кирил Петков.

След подписването на меморандума той лично се качи и подкара електромобила пред сградата на Министерството на икономиката. Дори заяви, че министерството трябва да инсталира електростанция на паркинга си и да се преименува на Министерство на икономиката и иновациите.

Както вече е известно инвестицията на Next.e.GO Mobile е 140 млн. лв., а в завода в Ловеч ще бъдат разкрити 1000 работни места.

Алуминиевата конструкция на елекромобила ще се произвежда от българската фирма „Етем“, а кабелите – в завода на „Язаки“ в Ямбол. Софтуерът на колата ще се изработва от българското звено на „Бош“. Очаква се да бъдат включени още няколко български доставчика.

Инвеститорът ще изгради завода изцяло със свои средства. Финансовата подкрепа от страна на държавата ще бъда задействана едва след произвеждането на първия електромобил. Според меморандума за сътрудничество стимулите в размер на общо 34 млн. евро ще се предоставят на три части – след производството на първата кола, след производството на първите 10 000 бройки, и след това на следващите 20 000.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement