Connect with us

Култура

Новият филм на Стефан Командарев с „Кристален глобус“ в Карлови Вари

Публикувана

на

Новият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ постигна голям успех на кинофестивала в Карлови Вари и спечели три награди. Лентата беше наградена с голямата награда „Кристален глобус“ и наградата на екуменическото жури, а актрисата Ели Скорчева, която изпълнява главната роля във филма, беше отличена с награда за женска роля.

„В една внушителна драма с блестящо актьорско изпълнение на Ели Скорчева в ролята на Блага, режисьорът се фокусира върху поколението на възрастните хора.

Една уязвима група, на която политиците толкова често обещават в речите си правото на достойни старини, но реалността не би могла да бъде по-далеч от обещанията“, са част от доводите на журито, а голямата награда връчи американската актрисата Робин Райт.

Ели Скорчева спечели Наградата за най-добра женска роля.

„Тя се превъплъщава в образа на учителка, жена със силни морални принципи, която наскоро е овдовяла. Когато по време на телефонно обаждане измамници ѝ отнемат спестяванията, спестени за гроба на съпруга ѝ, моралният ѝ компас започва да се влошава поради тежките обстоятелства“, споделят от журито на фестивала и допълват, че това е било едно от най-бързите им решение и съжаляват, че по регламент могат да дадат само две награди на българския филм.

„Изключително сме щастливи от за този успех. Освен това тук определиха филма като социален трилър. Това е най-точното определение, което сме чували за „Уроците на Блага“. Сега продължаваме работа по следващия ни проект „Made in EU“, сподели от Чехия Стефан Командарев.

Паричната премия от 25 000 щатски долара за Голямата награда „Кристален глобус“ ще бъде поделена между режисьора Стефан Командарев и продуцентката Катя Тричкова, покочи електронното издание „Скрийн дейли“.

Кинофестивалът в Карлови Вари е един от най-престижните в Европа и тази година беше неговото 57-о издание. Продукцията на Командарев се конкурираше с още десет филма от страни като Канада, САЩ, Швеция, Италия и Германия.

„Уроците на Блага“ ще се срещне с българските зрители през есента. Филмът ще открие Киномания през ноември, след което тръгва по кината в цялата страна.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни