Connect with us

Лайфстайл

Наполеон: Глупакът има голямо предимство пред образования, той винаги е доволен от себе си…

Публикувана

на

Днес е роден един от легендарните исторически пълководци. Наполеон Бонапарт (Наполеон I Велики) проплаква на 15 август 1769 г. в град Аячо на остров Корсика. Той е е второто от 13-те деца в семейството на Карло Буонапарте и Летиция Рамолино, пет от които умират още в ранна възраст. Изпратен е да учи във френско училище. През 1785 г. Бонапарт завършва елитната Кралска военна школа в Париж, след което е назначен като втори лейтенант на артилерията. За 10 години извървява цялата йерархия в армията на тогавашна Франция. През своята военна кариера Наполеон печели повече от 60 сражения. Женен е два пъти – за Жозефина Боарне (1796 г.) и Мария-Луиза Австрийска (1810 г.).

Единственият му законен син е от втория му брак. Наполеон умира на 5 май 1821 г. в затвор на остров Света Елена. Според резултатите от аутопсията, смъртта му е резултат от рак на стомаха, но според някои учени е бил отровен с арсеник.

След смъртта му са публикувани неговите „Мемоари от остров Света Елена“ и „Мемоари“, продиктувани по време на заточението. Освен с военните си успехи, Наполеон е известен с установяването на Наполеоновия кодекс, който лежи в основата на съвременното гражданско законодателство в повечето европейски страни днес.

Всяка година на 5 май, денят на смъртта на Наполеон, ветераните марширували до площад Вандом в пълно бойно снаряжение, за да почетат своя император.

Последната загуба на Наполеон Бонапарт е при Ватерло през 1815 г. Дори след смъртта му през 1821 г. оцелелите войници от Голямата армия почита неговото легендарно военно майсторство.

Наполеон е една от най-противоречивите исторически личности. За него се носят какви ли не легенди. Неговите военни успехи и невероятно странните му характер и поведение предизвикват проучването на личността му и до днес.

Ще ви разкрием няколко изключително интересни и непознати факта за Наполеон Бонапарт:

Знаете ли, че Наполеон е страдал от айлурофобия – страх от котки. Не е можел да се доближи до котка дори на метри.

Известният френски пълководец е известен с твърде ниския си ръст. Истината е, че Наполеон е бил висок почти 170 см – една завидна височина за онези времена. Той е бил висок 168 см, което от днешна гледна точка го прави доста нисък.

За сравнение средната височина на българския мъж е 176 см.

До това време историята сочи, че на повечето населени места движението е било ориентирано вляво. Според историците, незнайно по каква причина Наполеон изиграва ключова роля в преобръщането на парадигмата.
Така благодарение на него днес в Европа движението е ориентирано вдясно, освен в Англия.

Друг интересен факт е, че наполеоновата армия първа в света използвала консервирана храна по време на военните действия.

Наполеон носел на врата си малко шишенце с отрова, в случай че изпадне в смъртна опасност. Когато най-накрая му се наложило да я използва през 1814 година, отровата била изгубила действието си поради продължително престояване, което не го убило, а го разболяло тежко.

При всички противоречиви мнения за неговата личност, никой не може да отрече, че първият френски император – Наполеон Бонапарт, е извършил велики неща.

Завоювал военната си слава по време на Революционните войни, след идването си на власт Наполеон установява контрол над почти цяла континентална Западна и Централна Европа. Известен е и с Наполеоновия кодекс – първата съвременна кодификация на гражданското право.

Ето някои от неговите най-известни цитати:

1. „Невъзможно” – тази дума може да съществува само в речника на глупаците.

 2. Ако искаш до достигнеш дадена цел, трябва всеки ден да се придвижваш по малко към нея.

 3. Един нечестен счетоводител е по-страшен от армия неприятели.

 4. Силата никога не може да бъде смешна.

 5. Мъжът трябва да спи четири часа, а жената – шест. Повече от шест часа спят само децата и пълните глупаци.

 6. Вие не сте по-висок от мен, а по-дълъг.

 7. От всичко на този свят най-неморално е да се залавяш с неща, които не умееш да вършиш.

 8. Красивата жена е радост за очите, а добрата – за сърцето.

 9. Във войната както и в политиката пропуснатият момент не се връща.

 10. Най –добрият начин да спазиш обещание е да не го даваш.

 11. Не прекъсвай врага си, когато греши.

 12. Китай е болнав спящ тигър. Но когато се събуди, светът ще затрепери. ( прозрение, изказано през 1803 г.)

 13. Хората се управляват по-лесно чрез пороците им, отколкото чрез добродетелите им.

 14. Глупакът има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си.

 15. Силен е този, който може да прекъсне по своя воля връзката между чувствата и мисълта.

twig.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement