Connect with us

България

На ухо в мрежата: Емил Джасим като Павлик Морозов…

Публикувана

на

Учителят по история и активист на „Демократична България“ Емил Джасим заплаши с донос до работодатели хора, които не харесват позицията му във Фейсбук.

Скандално и като един истински Павлик Морозов Емил Джасим качва на страница си името на човека, както и компанията, в която той работи. Пита и уместно ли е „в работно време служител да се тормози учител, както и да се свързва марката на компанията с подобно поведение на техен работник?“

 

ФейсбукФейсбук

 

След заплахите, човекът се е извинил…

 

ФейсбукФейсбук

 

Поведението на Джасим предизвика отзвук в социалната мрежа.

Ето какво написа Елисавета Белобрадова/Летящата Козила/ за случката в социалната мрежа…

Приятели, стига вече разговори за култура. Да минем към социални мрежи.
Вчера, улисана в ядене на пържоли със зелена салата, съм пропуснала една драма, в която инак бих участвала.
Господин Емил Джасим решил да уведоми обществеността в интернет, че някакъв човек го нарекъл „к**тен“ нейде под някакъв пост. Дотук добре. Хората във фейсбук си умират да обясняват кой ги е обидил.
После,обаче, сметнал, че това не е достатъчно и ще е страхотно да уведоми и работодателите на същия тоя човек.
Работодателите взимат мерки, не знам какви, и човекът се извинява горещо на господин Джасим. Извинението бива публично и тържествено публикувано за назидание и всяване на страх у всеки, който си позволява да обижда. Тези постове са придружени с ААХАХААХАХ на капслок и самодоволни констататации, че всеки ще отговаря за действията си.
Днес всички тези постове липсват и господин Джасим ни се извинява и ни обяснява, че е прекалил. Защо се извинява на нас, а не на човека, който сигурно е бил санкциониран финансово или дисциплинарно, ще оставя на вас да разсъдите.
И се чудя, ако хипотетично нарека господин Джасим кр**ен, той на кого ще се обади? На Красимира? На хората, които работят с нас? На НАП? Къде е границата и кога разбираш, че като публична личност имаш морални задължения.
Тия задължения са да опазваш свободата на словото дори, когато случаен човек те обиди, защото тя е по-важна от егото ти. Да търпиш истинското мнение на хората за теб, независимо колко хора ти казват кре**н. Да не унижаваш, докато се подсмиваш. Да не изкарваш имената на хората, които няма да спрат да те мислят за кретен, но вече ще ги е страх от теб и сигурно ще се намразят от проявената слабост.
И не че наричам господин Джасим к***н. Защо да го правя?
Просто ми стана лошо от тая история и малко ме сви стомаха.
Този статус цели да помоля хората да не се държат така, да не пускат доноси, да не се забавляват с това и да избягват тормоз, а храбро да преглъщат епитетите по свой адрес и да си купуват нещо сладко за ядене.
Днес скандалният пост в социалната мрежа е изтрит от учителя по история. Осъзнал грешката си Емил Джасим се извини на потърпевшия. 
Съжалявам за тази своя постъпка.
Нарече ме „кретен“, което не е драма.
Говорих с него един час в чата преди да публикувам тази глупост, защото вярвам, че с разговор хората могат да спрат да обиждат, заплашват (други са го правили) и да тормозят онлайн
И се вбесих, че не разбира от дума.
Това, разбира се, не ме оправдава.
Обяснявам механизма на грешката.
Не постъпих правилно и се срамувам от това, което направих.
С момчето още вчера говорих и му се извиних.
Още веднъж се извинявам на всички, които са се почувствали зле от тази случка.
P.S. Работодателите не са взели никакви мерки, той сам взе решение в разговора ни да се извини.
vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни