Connect with us

Последни новини

Лаура Кьовеши фаворит за главен прокурор на ЕС

Публикувана

на

Румънското правителство и подопечните му магистрати направиха всичко възможно да осуетят заминаването на Лаура Кьовеши за Брюксел. Там тя се бори за поста главен европейски прокурор.В деня, в който бе полетът, я повикаха за разпит по обвинение на осъждан депутат, че му е искала подкуп.

Кьовеши е онзи прокурор, който подхвана корупцията в политическите среди в Румъния и по този начин си навлече гнева на управляващия елит.

Бившата баскетболистка Кьовеши е фаворит за поста в Брюксел. Европейската прокуратура ще заработи ефективно в началото на следващата година. Изглежда далечно, но пък сигурно. В това е надеждата за нов работещ етап в борбата с корупцията на всички нива в ЕС, като цяло и в отделните страни-членки.

Защо Кьовеши е фаворит:

  • Е доказала, че законът е над поличитеските и личните интереси.
  • Опитва справедливостта да придобие някакво съдържание.
  • Иска има контрол върху разходването на евросредства в страните-членки.
  • Ще вложи много сили, както досега в Румъния всички крадци на евросредства да си получат заслуженото.

Със сигурност Кьовеши има слабости и грешки. Но се опитва да служи на обществения интерес и закона, а не на конюнктурата в политиката. Това е достойно.

За България въпросът е: Защо няма български кандидат за главен европейски прокурор? Много държави номинираха дори по двама кандидати, а ние нито един?  Защо никой български прокурор не беше номиниран от нашата държава? Възможно ли е да няма нито един достоен кандидат? Въпрос на който за сега никой не дава отговор.

vlastta.bg

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни