Connect with us

България

Константин Каменаров подаде оставка. Емил Кошлуков е новият и.д. генерален директор на БНТ

Публикувана

на

В 9 и 30 ч тази сутрин Константин Каменаров е подал оставка като генерален директор на БНТ. Оставката е депозирана в СЕМ и бе гласувана единодушно от регулатора.

Днес СЕМ трябваше да обсъди ситуацията и да избере кой да стане и.д. директор на медията до провеждане на нов конкурс.

От проведените преди заседанието разговори само Емил Кошлуков е изразил съгласие да поеме поста, съобщиха членове на СЕМ. Медийните надзорници обявиха, че са търсили вътрешен за БНТ човек с управленски опит, както изисква ЗРТ – по закон генералният директор и и.д. генерален директор трябва да имат минимум 5 години управленски стаж в електронна медия.

Кандидатурата на Кошлуков бе одобрена с три гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“. За нея гласуваха председателят София Владимирова, Розита Еленова и Бетина Жотева. Против беше Иво Атанасов. С въздържал се гласува Ивелина Димитрова.

Съветът увери, че в рамките на 3 месеца ще бъде избран нов генерален директор.

Едновременно с оставката на Каменаров е постъпила и оставката на Валери Запрянов от УС на БНТ. Тя също бе приета от СЕМ. Запрянов също бе спряган за и.д. на мястото на Каменаров, но се оказа, че не отговаря на законовите изисквания за петгодишен стаж в телевизия. От УС на БНТ единствено Василена Матакева покрива това условие.

Членовете на съвета са провели серия разговори с потенциални кандидати и получили откази от всички освен от Кошлуков, стана ясно на заседанието. Тъй като се прие, че кръгът от хора, подходящи за поста, е изчерпан, не бе прието предложението на Ивелина Димитрова изборът на временен генерален директор да бъде отложен, за да се наберат повече кандидатури. Посочено бе, че предвид предстоящите избори и посещението на папа Франциск БНТ се намира в ключов период и не е уместно да остава без директор.

До предсрочното прекратяване на мандата на Константин Каменаров се стигна, след като той влезе в несъвместимост със законовите изисквания за заемане на поста. Причина за това е условна присъда за шофиране след употреба на алкохол, която съдът потвърди преди ден.

Междувременно, Гергана Паси обяви, че излиза от Обществения съвет на националната телевизия.

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2020
П В С Ч П С Н
« ян.    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829